ЕНП възстанови традицията за панихида в чест на избитите офицери от Хасковския гарнизон

Дата: 12 Септември 2008

0
234

На 12 септември местните активисти на Единна Народна Партия се събраха, за да възстановят традицията и да почетат паметта на подло избитите на 12 септември 1944 г. в гр. Хасково военни членове от втори армейски артилерийски полк: Полковник Велин Маринов, Капитан  Георги  Чукурлиев, Поручик Начо Гюлмезов, Поручик Панайот Пенев, Подпоручик Димитър Маразов, Фелдфебел Михал Илиев, Подофицер Петър Ангелов.

На панихидата присъстваха и роднини на убитите офицери.

Те стават жертва на жестокостта на партизаните от Първомайския и Хасковски отряд. Двата отряда под предлог за „побратимяване”между войниците и партизаните организират избиването на военни от командването на полка. Това трагично събитие се е разиграло в казармения двор зад паметника.

След 9 септември 1944 командването на Хасковския полк получава нареждане да приюти партизаните в казармата на полка която се намира зад паметника и да осигури предаването на властта на партизаните. Партизаните обаче отказват да се настанят в казармата и се установяват в сградата на сегашното училище Иван Рилски на около 300 метра от казармите на полка. Уговарят се с офицерския състав на полка на 12 септември да стане побратимяване между партизани и военни в двора на казармата. На уговорената дата партизаните отделят офицерския състав от войниците и ги разстрелват без съд и присъда. По този кървав начин комунистите овладяват хасковския гарнизон и по специално 2 армейски артилерийски полк – последният от българските гарнизони овладени след събитията около 9 септември.

Снимки от събитието

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × one =