ЕНП: Искът на руската страна за АЕЦ „Белене“ е по-скоро натиск над България, отколкото търговски претенции

Дата: 11 Септември 2012 Автор: ЕНП

0
237

ПОЗИЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Във връзка с претенциите на руската страна по проекта АЕЦ „Белене”

Единна народна партия приема иска на държавната руска компания „Атомстройекспорт” от 1 млрд. евро по-скоро като форма на натиск над България, отколкото като иск задоволяващ търговски претенции.

Ненадейното и главоломно нарастване на претенциите към НЕК, очевидно отдалечава двете страни от масата за преговори, на която трябваше по взаимно съгласие да уточнят исканията си и в дух на конструктивизъм да преценят как изработеният реактор за „Белене” може да се асемблира в 7-ми реактор за АЕЦ „Козлодуй”.

Тази стъпка на държавната руска компания „Атомстройекспорт” е напълно в унисон с острото и недружелюбно изказване на президента Владимир Путин по отношение на Европейската комисия във връзка с монополните позиции на държавната „Газпром”.

За нас е налице очевидна политическа тенденция, свързани с икономическите и стратегическите интереси на Русия, която е в ущърб на българските национални интереси.

Очакваме от българското правителство бърза и навременна реципрочна реакция, която ще демонстрира ясно рамките на енергийния и националния ни суверенитет.

София, 11 септември 2012 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

13 − 2 =