ЕНП оспорва решение на ОИК-Брегово, което нарушава правото на жителите на две села да избират кмет на кметство

Дата: 14 Септември 2015 Автор: EНП

0
306

Представителят на Единна народна партия пред ОИК-Брегово Свилен Маринов оспорва решението на общинската избирателна комисия от 11 септември 20015 г., с което са определени и обявени номерата на изборните райони в общината. Според Свилен Маринов, който е и управител на Гражданско сдружение „Регионално бъдеще“ решението е непълно и е в нарушение на чл. 42, ал. 1 от Конституцията за жителите на селата Тияновци и Калина.

 Става дума за поредната бездарност на действуващия все още Общински съвет – Брегово, контролиран от очевидно посредствени представители на определена политическа партия, която от десетилетия поставя в агония цялата местна общност, пише в жалбата до ЦИК. В момента оформения избирателен списък на секция № 6 от жителите на тези две населени места няма посочване към кое кметство принадлежат и по този начин жителите на тези населени места им е нарушено правото да гласуват за кмет на кметство. Закона за административно-териториалното устройство на Република България не допуска съществуването на населено място извън състава на кметство, се отбелязва още в жалбата.

Свилен Маринов настоява ЦИК да отмени решението и да постановите ново, с което при определяне на едномандатния изборен район и обявяването на номер за избор на кмет на кметство за с. Гъмзово да бъде изрично добавено и наименованията на двете населени места Тияновци и Калина. „Това следва да е така, тъй като никой няма право да лиши жителите на тези две села да гласуват за кмет на кметство Гъмзово (към което са били в миналото) и то заради престъпното бездействие и незнание на състав на общински съвет съставен от партийни листи“, пише още в жалбата на Свилен Маринов. Според него това най-малкото трябва да се премълчава и да се неглижира от ОИК-Брегово призвана да съблюдава за правото на избор на жителите на общината.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 5 =