ЕНП се присъединява към „Пражката декларация за европейската съвест и комунизма”

Дата: 02 Юли 2008 Автор: EНП

0
216

На 3 юни 2008 г. в Прага се проведе конференция  „Европейска съвест и комунизъм” в която участваха Вацлав Хавел, бивш дисидент и президент на Чешката република, Йоахим Гаук, бивш федерален комисар за документите на държавната сигурност в Германската демократична република, Лий Едуардс, председател на фондацията в памет на жертвите на комунизма САЩ, няколко члена на Европейския парламент, членове на чешкия парламент, историци, бивши и настоящи политически затворници, мислители, писатели и дисиденти. Присъстващите приеха декларация, отворена за подписване  от всички поддръжници.

В „Пражката декларация за европейската съвест и комунизма” се казва, че „Европа няма да се обедини, освен ако не е в състояние да събере историята си, да признае комунизма и нацизма за общо наследство и  да предизвика честен и цялостен дебат върху всички тоталитарни престъпления на миналия век.

Престъпленията извършени в името на комунизма трябва да се оценяват като престъпления срещу човечеството, явяващи се предупреждение за бъдещите поколения, по начина, по който нацистките престъпления се преценяват от Нюрнбергския трибунал.”

Единна Народна Партия изцяло подкрепя идеите и призивите, установени в декларацията и ще настоява българските политици, партии и институции да ги приложат в практически стъпки и действия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

thirteen + three =