Мария Капон внесе в ЦИК 11 000 подписа срещу „Белене“

Дата: 06 Декември 2012 Автор: БГНЕС

0
227

Около 11 000 подписа срещу АЕЦ „Белене“ внесоха в ЦИК от Инициативния комитет „Беляне“ с председател лидера на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон.

Подадохме документи за регистрация като застъпник на алтернативата за това да няма „Белене“, „НЕ на Белене“, затова и Инициативният комитет се казва „Беляне“, обясни Мария Капон. „НЕ“ означава „НЕ“ на ограбването на България от една страна, „НЕ“ на руския протекторат, „НЕ“ на корупционните схеми, продължи Капон. Тя подчерта, че гласуването с „НЕ“ на референдума означава „ДА“ на това с „Козлодуй“ да има ниска цена на тока и развитие на ядрената енергетика. ЕНП ще прави информационна кампания, за да може всеки един човек да направи своя информиран избор на референдума на 27 януари, добави Капон.

Продължават да идват от страната подписи, заяви Мария Капон и допълни, че в това време да направиш такава подписка, е изключително трудно.

ГЕРБ винаги чакат Бойко Борисов да им каже какво да правят, подчерта Капон. Правителството взе едно правилно решение и то е да спре проекта „Белене“, добави тя. Големият въпрос е – защо не спря парите по плащанията за „Белене“ в този период, каза още Капон. „На този въпрос те трябва да дават отговор, заяви Капон. Там веднъж завинаги трябва да е ясно как ще гласуват, добави тя. Аз очаквам всички десни избиратели, които са гласували за ГЕРБ, да подкрепят „Не на Белене“, защото те знаят какви са щетите, които ще нанесе този проект на страната ни. А Бойко Борисов е крайно време да каже на хората си в парламента как да гласуват, защото председателят на парламента Цецка Цачева казва, че ще гласува „ДА“, а един от депутатите от ГЕРБ – Диан Червенкондев, който се занимава с темата, казва, че ще гласува – „НЕ“. Е, такова разкрачено положение не знам някъде другаде да има, така че е крайно време той да им даде знака, за да знаят какво да говоря“, каза Мария Капон.

България не може да си позволи тази загробваща инвестиция и целият фалшив патриотизъм на БСП и всички сателити около Съветската дума са безпочвени, подчерта Капон. Ще участваме в дебата, защото този дебат означава информиран избор на българските граждани, обеща тя.

CIK_BelyaNE_2Отдавна сме в репетиция за парламентарни избори, каза председателят на ЕНП. „Създаването на нови субекти, разформироването на стари, всички видове тюркю гювеч, които се случват в политическото пространство, мисля, че показват, че отдавна сме в предизборна кампания. За нас най-важното в случая е да направим честен и коректен дебат, в който да информираме българските граждани. Предизборната кампания сама по себе си е стартирала, но аз искам в този дебат всеки български гражданин, като чуе нашите аргументи, да не вижда зад тях само политическата логика на парламентарните избори. Това щяхме да го направим и без, и с парламентарни избори“, каза Мария Капон.

ЕНП се готви за самостоятелно явяване на изборите, подчерта Мария Капон. Според нея, тази кампания сега и този дебат ще определят и разграничителната линия къде е мафията в страната, къде са олигарсите, къде са интересите им и кои са тези, които се интересуват от бедността. За мен е странно, че десницата, която толкова дълги години разказваше, бореше се срещу проекта „Белене“, част от нея ще бойкотира самата възможност за дебат на този референдум, защото бойкотът означава на всеки следващ избор избирателите да отидат за гъби, каза Мария Капон. Имаме реалният шанс да обърнем този вот и хората, които излязат, да гласуват повече с „НЕ“. /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × 1 =