Мария Капон /ЕНП/: ВАС даде шанс на законността в страната ни

Дата: 21 Септември 2015 Автор: Радио СливенНет

0
272

Електронното гласуване означава „ДА“ за свободата да избираш

Правото победи, а цветановщината загуби. Това коментира при посещението си днес в Сливен председателят на ЕНП Мария Капон по повод решението на ВАС от 17 септември, с което постанови нищожността на Решение № 2108-МИ на ЦИК от 11 септември 2015 г. С решението на ЦИК бе направен опит политическите партии да получат предимство пред независимите кандидати и местните коалиции на предстоящите местни избори. Единна народна партия първа атакува решението на ЦИК с ясното съзнание, че то бе взето под политически натиск от управляващите. „Радвам се, че съдиите от Върховния административен съд спряха натиска на политиците над ЦИК и дадоха шанс на законността в България“, заяви пред радио Сливен Нет Мария Капон, като припомни, че ЕНП първа е надигнала глас за това противоречие с Изборния кодекс. Днес всички си приписват това като своя заслуга, но по-важното е, че спечелиха местните коалиции и независимите кандидати, правото наистина възтържествува, за да има равнопоставеност при избора. На въпрос дали така по-лесно ще се ориентират хората, Капон бе категорична, че номерът не определя решението на избирателя, но въпросът е да има равнопоставеност и да бъде спазен законът. ВАС даде шанс на законността в страната ни, обобщи тя по темата.

Както е известно, ЕНП взе решение за самостоятелна регистрация в ЦИК, но участваме в редица местни коалиции в цялата страна, заяви още лидерът на партията. Тя подчерта силното гражданско присъствие и позиции на кандидатите на ЕНП, като на места нарече коалициите „различни, даже екзотични“, от кандидати, защитаващи вътре в себе си различни идеологии, но водени единствено с мисълта за развитието на съответното населено място. По думите й, едно от доказателствата са номинациите в Сливен и за кмет /Мартин Славов/, и за общински съветници – след тях хора както с леви, така и с десни убеждения, но с гражданска мисъл за Сливен и с желанието да се докаже, че има и друго решение за общините, за България, освен ГЕРБ и управляващата коалиция.

Мария Капон призна, че като лидер на партия, получила доста сигнали, включително и от Сливенски регион, за силен икономически натиск, заплаха за работните места, до откровено предлагане с чисто платежен натиск с 5 до 10 хиляди лева за отказ в малките населени места от номиниране за кметски наместник. Най-вече ГЕРБ, чрез ресурса си, прави такива „неприлични предложения“. За един човек 10 хиляди лева е сериозна сума. Така започна купуването на изборите далеч преди старта на предизборната кампания, заяви още Капон и обеща да не скрива от обществото още такива сигнали. Стига се и до „закачливи“ номера – да ви бъде разлепен /с агитационни материали/ един цял регион в деня, когато съответните кандидати идват на посещение и да има меню с безплатен обяд, докато гостите се чакат в съответното място. До това се стига от страх, когато имаш силен добре позициониран граждански кандидат – заплаха за „трапезната коалиция“, коментира още Капон. Тя заяви, че ЕНП никога не участва в договорки, ,не играем патерица и винаги се борим за шампионата. Нищо не правим на всяка цена, но всяка цена за нас са гражданите и българските общини. С кметове експерти, които да отстояват, с екипа си, приоритетите за дадено община, а не да се чака за пай от баницата на управляващите. Ние сме за силна местна власт, ,която да дава приоритетите и на парламента, и на правителството за това в каква България искаме да живеем“, обобщи Мария Капон.

ЕНП е категорично ЗА електронното гласуване, което означава и електронно правителство, електронни лични карти, електронна здравна карта. Гласуването с ДА на предстоящия референдум означава избор за свободата, да имаш право от всяка точка на света да дадеш своя глас, завърши Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × five =