Мария Капон: Решението на правителството за обвързване на проекта „Южен поток“ със сключването на новия газов договор с Русия е против българските интереси

Дата: 07 Ноември 2012 Автор: EНП

0
242

ПОЗИЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Единна народна партия изразява острото си безпокойство от предстоящото подписване на договора по проекта „Южен поток“ между България и Русия, без да е публикувана и обсъдена подробно информацията по параметрите на този договор, който е от изключително значение за страната ни. Въпреки, че разнообразяваме трасетата на доставка, нямаме никаква яснота дали предстоящият договор ще функционира по европейските правила за свободен енергиен пазар. За нас е безусловно, че трябва да се спазва общата европейска енергийна политика, тъй като тя е в интерес особено на малките страни, като България.

Ние не знаем дали капацитетът на газопровода може да бъде използван и за доставки от трети доставчици, а това е изключително важно за развитието на българския газов пазар. Нямаме представа дали има клауза, която ще ни компенсира, ако доставките спрат, поради спор с трета страна или други форсмажорни обстоятелства, какъвто бе случаят при конфликта с Украйна. Не знаем какви са гаранциите ни, че капацитетът на тръбата ще бъде запълнен докрай, от което зависят транзитните такси за България. Не знаем какъв въобще ще е делът, с който България ще участва. Нямаме информация и какъв е процентът на възвръщаемост на собствения капитал за страната ни и как ще бъдем компенсирани за това, че губим част от сега съществуващото трасе за транзит от Румъния.

Експертният екип на Единна народна партия настоява 59-километровата отсечка от морето до първата компресорна станция да е 100% българска собственост и да е част от нашата газопреносна система, а не 50% – 50% българска и руска. В страната на практика не се проведе публична дискусия във връзка с оценката за въздействие върху околната среда. За нас няма съмнение, че Русия разглежда тръбопроводите си като екстериториална възможност за влияние и това си пролича от корпоративния подход при преговорите за цената на газа за българските потребители. Там директно цената на природния газ бе обвързана със съгласието ни по проекта „Южен поток“.

„Договор от такъв мащаб не може и не бива да се подписва на тъмно, защото анонимността му ще заприлича на споразуменията от „Големия шлем“ на Първанов, а щетите от него могат да достигнат тези от газовият договор на Румен Овчаров”, каза председателят на ЕНП Мария Капон. Тя призова българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов да не сключват стратегически споразумения на принципа: „Кой ще бъде доволен в Москва и кой ще бъде недоволен в Брюксел“ и апелира той да се ангажира с доволството и интересите на българските данъкоплатци.

Във връзка с решението на кабинета от днес за обвързване на окончателното инвестиционно решение за строежа на газопровода „Южен поток“ през българска територия със сключването на новия договор за руски газови доставки от 1 януари 2013 г, смятаме, че то облагодетелства единствено руската страна. То дава възможност да се преговаря с България от позицията на силата, а не да се търди промяна на формулата, по която се изчислява цената на природния газ. Това решение е категорично против, както на интересите на българската промишленост, така и на българските домакинства.

София, 7 ноември 2012 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × two =