Мария Капон – „Южен поток“ не е диверсификация за България. Аз го наричам „Южен потоп“

0
12

Освен като начин за въздействие, „Южен поток“ в коментарите
на анализаторите, неговото бъдеще е доста неясно. Мненията са от „Слагаме на пауза Южен поток“ до „Този проект никога няма да се осъществи“. Вашето мнение какво е?

Добър ден!
Аз мисля, че моето мнение е било едно и също и преди кризата с Украйна,
защото наистина аз наричам този проект „Южен потоп“. Един проект, който е
изключително надценен, с много висока себестойност. „Себестойност“ в кавички, защото вътре е вкаран и корупционния индекс. Но това, което трябва да кажем
през последните дни, че докато двама депутати от левицата се опитват – и това е
абсолютно безпрецедентно – с промени в закона да заобикалят европейското законодателство, а той, именно комисарят Йотингер ясно се изрази, че в момента, в тази ситуация проектът е замразен. На този фон за мен е доста смущаваща репликата на премиера Орешарски и тя беше, ще я цитирам, че „Ние внимателно наблюдаваме отношенията между Европейския съюз и Русия по този въпрос“ при положение, че самите ние сме член на този Европейски съюз. А помним и друго – министър Стойнев, заедно с други свои колеги, даде правата на комисаря Йотингер, само преди месец и нещо, да ни представлява в този разговор с Москва. Какво наблюдаваме тогава?

Знаете ли, едно друго изречение бих искала да цитираме и да чуя вашето мнение, пак от премиера Орешарски и то е – „Ако накажем Русия, ще се самонакажем“.

Ние имаме категорично различно мнение с премиера Орешарски за това какво означава проектът „Южен поток“. „Южен поток“ удря пряко Украйна и я прави излишна по пътя на газа, и с това Москва се опитва да покаже превъзходство. Европейският съюз не е склонен да стимулира икономика, която е в услуга на имперска политика. Тогава вече не говорим за икономика на взаимна изгода и в това няма никакви пазарни аргументи. Дайте си сметката! Това за България не е диверсификация!

Това не е диверсификация не само за България но и за Европа, защото в края на краищата дали една тръба минава отляво или отдясно, ако източникът на газ е един и същ, тогава за какво говорим?

От 2009г. до 2014г. нямаме нито един проект, който да сме реализирали с цел България да стане малко по-устойчива, когато се случи едно такова нещо, когато се спрат доставки. Защото винаги се насочваме в грешната посока. Бързата корупционна схема, която беше и на проекта „Белене“, и на проекта „Южен поток“ по целия Голям шлем – “Бургас – Александруполис” също е приключен – доказва, че няма как това дълго да съществува в европейски демократични правила. Ами нима не можеше „геополитическите специалисти“ – в кавички ще кажа, да предположат, че Русия и Турция ще имат едни други взаимоотношения или че просто Ердоган ще поиска комисионна върху газа, който ще минава през тръбата до интерконектор, защото това, че ние нямаме интерконектор с Турция, се дължи не на липса на финансов ресурс, а на липсата на желание от страна на Турция да ни дава, тоест да получава само за пренос, без да има комисионна фирма – айде така да го наречем, просто, през която да минава цената на газа. Сега в момента очакваме наистина с Гърция бързо решение на въпроса, но ние се хвърлихме отново
да обслужим имперската позиция на Москва, която видно с „Южен поток“, защото изобщо не е ясно каква газ ще тече през „Южен поток“ и има ли достатъчно.

Много остро се обръщате и наричате двама депутати от БСП като „Депутати на Газпром“ в българския парламент.

Да им кажем имената –
Таско Ерменков и Куюмджиев.

Става дума за поправка в Закона за енергетиката, която, според вас, ще даде на проекта „Южен поток“ специален статут и по този начин ще се заобиколи европейската регулация.

Това е… само те си мислят, че ще се случи. В смисъл, те обслужват Газпром – видно с тази поправка и затова аз ги нарекох затова, че Газпром със сигурност има депутати в българския парламент, но всъщност те не си дават другата сметка, че нашите отношения – външнополитически и икономически в Европейския съюз са много по-големи, от всякакви опити да бъде заобиколено европейското законодателство и нашите норми, които пазят нас. И аз смятам, че тук трябва да кажам – знам, че ще има изслушване на министър Вигенин – като човек, който много често е критикувал позицията на това правителство, трябва да кажем, че за мен има странна метаморфоза – казвам го абсолютно добронамерено – и се надявам тя да устои, независимо от желанията на руските интереси – примерно от Атака
да му искат оставката, защото, това което виждам е цивилизован подход на българския външен министър.

Но знаете ли, не сме ли много дребни в цялата тази игра – имам предвид България? Четох някакви данни, даже полският премиер беше реагирал и беше казал, че зависимостта на Германия от руския газ е тази, която застрашава суверенитета на Европа. Една трета от нуждите на Германия са от руски газ.

Това, че сме бедни, не означава, че трябва да имаме постоянно смачкано самочувствие и да се смята, че от нас нищо не зависи и виждате ли – тази игра я правят някъде другаде големите и ние не участваме в нея. Въпрос на самочувствие е да знаем какво искаме, какво можем и как реално можем да го постигнем – не с популизъм, не с кланяне, не с целуване на ръце, било то в Брюксел, Вашингтон или Москва – а каква е българската позиция, какъв е българският интерес. Българският интерес не беше да участваме в „Южен поток“ и да обслужим интересите на Москва – имперските интереси. Това не беше! И беше предизвестен краят на това участие. Ние ще платим своята цена, защото достатъчно пари са изхарчени – поне в делегации, да не говоря в консултации. Трябва да поздравя българския външен министър, че има горда и ясна позиция
като министър на външните работи на Република България.

Линк към видеото в YouTube: https://bit.ly/3GhZlpj

Източник: БНР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seven + seven =