“Мога да бъда генератор за нов начин на работа на българските депутати в ЕП”

Дата: 04 Юни 2009 Автор: в. „Янтра днес”

0
263

Владимир Зиновиев, кандидат за евродепутат от коалиция “Напред” пред в. „Янтра днес”

– Човек с толкова респектираща професионална биография, при това толкова млад, се захваща с политика, защо?

– С времето се уверих, че това, което е било до сега като образ на българската политика, трябва да се промени. Нужен е нов подход за правене на политика и това ни обединява нас от Единна народна партия и в последствие коалиция “Напред”. Хора, които са се доказали като професионалисти и могат да поемат отговорността да работят на макрониво, за целите на държавата. Така както в момента аз защитавам интересите на моите клиенти, по същия начин да работя за интересите на страната ни.

– Има ли нещо, което конкретно Ви накара да се замислите за участие в голямата политика?

– “Успешният” европреговарящ на България с ЕС, който впоследствие стана “успешен” еврокомисар, е договорил такива условия с ЕС, от които тепърва ще виждаме негативните финансови последици за България. Нямаме физическо време качествени хора да покажат малкото възможности за оцеляване в условията на финансовата криза. Трябва да работим заедно.

– Спирането на средствата от европейските фондове е нещо, което за България беше по-голям шок, отколкото световната икономическа криза, заложено ли е в този преговорен процес?

– За съжаление ние се превърнахме в прецедент. Причината е, че никога преди ЕС не е спирал средства по фондове на страна членка. Нашият проблем е генерално сбърканата концепция за управление на европейските фондове. Концепцията на принципа на централизацията. Управляващи органи, междинни звена, министерства и агенции. Това не е концепцията на ЕС, концепцията на ЕС е децентрализация. Успешния модел на управление на европейски фондове и в Германия, и в Полша, като по-нова страна членка, е базиран на това, че европейските фондове се управляват от регионални програми. И това е естествено, защото как хората от София могат да знаят кои са най-приоритетните проекти за В. Търново или за фирмите от региона.

– Преминавайки редица етапи и проверки?

– Вие виждате веригата – Брюксел – София – София – Велико Търново – Велико търново – бенифициенти. Така се губи идеята за достъпност. Искам да кажа нещо много важно – целта на фондовете не е те да бъдат усвоявани, целта им е да се използват, за да решават проблеми. Сега се намираме в средата на програмния период 2007 – 2013 година. Все още почти нищо не се говори за следващия програмен период, какво ще се случва с България от 2013 година.

– Има ли стратегия България за след 2013 г.?

– Аз не виждам индикации за това. Докато в другите държави се мисли за целите, за приоритетите, дали те ща са инфраструктурни, или социални. В България всичко е приоритет, практиката сочи, че когато всичко ти е приоритет, реално такъв липсва.

– Кой според вас трябва да бъде приоритетният сектор?

– Най-важното е да си върнем доверието на ЕС към нас. От там нататък се надгражда всичко останало. Трябва да преборим този имидж, който имаме на най-корумпирана държава, където парите от фондовете отиват за батко и братко. Да покажем, че сме държава, която е тръгнала към промяната. Никое правителство до момента не е дефинирало къде му е приоритетът, в който ще инвестира европейски пари, къде ще насочва пари от националния бюджет и къде ще създава предпоставки в частния сектор на базата на публично-частните партньорства да инвестира частни пари.

– Ако децентрализацията при боравенето с европейските средства бъде въведена, ще се увеличи ли процентът на усвояване?

– След като разбрахме, че в България работи грешен модел, правителството не само, че не взе мерки, но и затвърди централизацията, като назначи вицепремиера Миглена Плугчиева като министър по еврофондовете. На нас ни трябват 300 качествено подготвени експерти, които да работят в администрацията, управляваща еврофондове, от една страна, и още толкова в администрацията на общините, които подготвят самите проекти, и да вървим напред.

– Ако вие сте един от избраните евродепутати, в кои комисии виждате своето влияние и своите компетенции?

–  Аз смятам, че мога да бъда генераторът на един качествено нов начин на работа на българските депутати в ЕП, защото за разлика от всички тях, аз съм бил и от другата страна на барикадата. Виждал съм как немските евродепутати отстояват своите интереси, тъй като моят бивш ръководител беше немски министър председател, а преди това два мандата е бил евродепутат от ЕНП. Нашите евродепутати досега, както и еврокомисарят ни не се държаха като българи, а като европейски чиновници от Брюксел. Когато се изисква национален консенсус, трябва да бъдем преди всичко българи. Ето един конкретен пример, това е борбата с онкозаболяванията и превенцията им. ЕП стартира от 10 април 2008 г. законодателни инициативи в тази посока. Ако за България можем да говорим, че сме на последно място по отношение на пенсии и заплати, то по отношение на тези заболявания, ние сме на абсолютния връх. Ако нашите евродепутати са активни в решаването на този проблем на ЕС, една от държавите, които най-много ще спечели от това, е именно България. Защото европейските аналитици прогнозират, че до 2030 г. смъртността в следствие на тези заболявания ще нарастне с над 40 %, или в рамките на ЕС ще умират 12,5 млн. души годишно. Вместо да се чудим как да връщаме българите от САЩ и Канада, нека дадем шанс на тези хора, защото голяма част от тях са млади, работоспособни във фертилна възраст. Те могат да живеят и да генерират добавен продукт за българската икономика, не да бъдат отписвани. ЕС мисли сериозно в тази посока. Когато става дума за България, българските евродепутати трябва да отстояват националния интерес.

Марина ПЕТРОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen + sixteen =