Нивото на безработицата през пролетта ще достигне нива 14%

Дата: 24 Октомври 2008 Автор: ЕНП

0
186

Предложението на Мария Капон за гаранцията върху банковите влогове на равностойността на 50 000 евро е прието на първо четене.

Парите са равностойността на труда и таланта на българите и трябва да съхраним механизмите на либералния пазар и ценностите на модерния капитализъм, колкото и да е странно държавата днес има важна функция в това отношение. 

 

ИЗКАЗВАНЕ

на заместник-председателя на ЕНП и депутат Елеонора Николова

по време на дебата за политиката на правителството в условията на световната икономическа криза

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми министри,

Нямаше как да ни застигне икономическата криза и тя в България ще бъде почувствана най-вече в нивото на икономическия ръст, безработицата и покупателната способност на българите. Когато преди година и половина от Единна народна партия говорихме за рецесия, тогава нямаше желание за диалог. Рецесията вече е факт! Затова ние отново се обръщаме към правителството с оглед на това, че трябва да се направят няколко важни неща. На първо място трябва да бъдат успокоени гражданите. Аз се радвам, че днес на първо четене минаха проектите на г-жа Капон, на господата Овчаров, Цонев и Велчев за това да се увеличи за гаранцията върху банковите влогове на равностойността на 50 000 евро, което е добра мярка за българския вложител и аз се надявам, г-н министър-председател, фондът за гарантиране да е достатъчен за това успокоение, което днес внесохме.

Аз бързам да кажа, че на второ място ние трябва  да говорим за превенция. С оглед на това написахме едно писмо до кабинета, с което предложихме съставянето на гаранционен кредитен пул, което е разговор за стабилността на финансовата система. От него всяка банка може да получи краткосрочно стабилизиращо финансиране. Нужен е добър пример, защото тревожните тенденции са в междуфирмената задлъжнялост. По индиректни източници ние можем да говорим вече за 50 милиарда лева задлъжнялост между фирмите, което е изключително тревожно на фона на свиващите се потоци от свежи пари. Фирмите, подведени от икономическия ръст от една страна, от друга страна – желаейки да бъдат конкурентноспособни на европейските фирми, се нахвърлиха върху кредитни линии без да оценят свиващата се покупателна способност на българските граждани, от една страна и от друга – базирани само на разликите на цени, а не на предвиждане на обороти.

Аз искам да спра вниманието и върху другия тревожен факт, който  ние ще почувстваме. Това е повишаване нивото на безработицата, която според нас през пролетта ще достигне нива 14%. Това наред с фалитите на дребни фирми ще доведе до друга картина от тази, която познаваме. Сега ние говорим за това, че липсват кадри, че има натиск върху повишаването на заплатите в частните фирми. Но само през пролетта ние ще видим предостатъчно квалифицирана работна ръка на улиците и за съжаление преди избори ще трябва да признаем, че ще има фалит на фирми.

Ето защо е важен и третият компонент, за който призоваваме. Това е стабилността. Малките и средни предприятия днес отново ще се окаже тази котва, така спасителна за българската икономика, поради което не трябва да бъдат наказвани от липсата на финансиране, трябва да се използват европейските и национални инструменти за микрофинансиране чрез гаранционния фонд за малки и средни предприятия на Европейската инвестиционна банка. Време е да помислим за данъчни облекчения, заради високите лихви и най-вече – ефективно усвояване на европейските фондове. Парите сега се превръщат в най-важната стока. Натискът върху общинския и върху държавния бюджет ще се увеличава, поради което им още по-голяма опасност корупцията, която витае в тези сфери отново, още повече драстично да изкриви пазара на обществените поръчки, които са действително много важен икономически стимул и лост в този момент на липса на пари. Поради което ненапразно повтаряме, че операция „Чисти ръце” на ниво държавна администрация трябва да бъде проведена, защото иначе този най-ценен наш резерв – общинският и държавният бюджет ще бъде, така приватизиран, в частни джобове.

Уважаеми госпожи и господа,

Парите са равностойността на труда и таланта на българите и трябва да съхраним механизмите на либералния пазар и ценностите на модерния капитализъм, колкото и да е странно държавата днес има важна функция в това отношение.

Благодаря ви!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 2 =