Партиите в НАПРЕД имат справедлива кауза

Дата: 05 Юни 2009 Автор: в.”Марица”

0
267

Мария Капон, председател на ЕНП

В Пловдив живеят интелигентни хора, които ще отсеят зърното от плявата

– Г-жо Капон, коалиция НАПРЕД заложи на слогана „Съединението прави силата“. Всеки пловдивчанин усеща, че тази символика е свързана с града ни? Случайно ли е това?

– Съединението е особен вид родолюбие и ние в НАПРЕД много малко се наложи да го обсъждаме, сякаш всички бяхме съгласни с това предварително. И ВМРО, и земеделците знаят и меда, и жилото на разделението и затова днес с такава сила застават един до друг. Град като Пловдив не е само символ на съединението, при нас се събират в едно много религии, етноси и култури. Пловдив е доказал, доказва го и днес, че не е просто сцена на едно отминало историческо събитие, а живо доказателство, че заедно сме по-силни.

– Кметът Атанасов е представител на ВМРО, а това е организация, която залага преди всичко на българското.

– Патриотизмът не се мери по гръмките фрази, а по свършената и несвършена работа. И мисля, че във ВМРО много отдавна са разбрали това. Г-н Атанасов като кмет също. Естеството на работата му всеки ден го сблъсква с делнични проблеми и тези проблеми няма как да ги разделиш на по-български и по-малко български. Истинският патриотизъм не е креслив и истеричен. Той по-скоро съдържа в себе си истината за това, какво можеш да направиш за България, а не злобата и отричането на някакви въображаеми врагове на България. Ние сме в Европейския съюз и толерантността, която Пловдив винаги е носил, е важно качество за всички нас.

– Каква ще е кампанията на коалиция НАПРЕД под тепетата?

– Толерантна, настъпателна и конкретна. В Пловдив живеят интелигентни хора, които вярвам, че ще отсеят зърното от плявата. Четирите партии от коалиция НАПРЕД ще продължат да търсят съмишленици в център-дясно, защото България е в криза и е нужно стабилно представителство. Затова е важно в парламента да попаднат силни и компетентни народни представители, а ние имаме такива. Сега гражданите имат и още един шанс – сами да изберат мажоритарно един народен представител за собствения си регион, според личните му качества, а не според партийната повеля на някой от жълтите павета в София.

– За първи път работите с колегите си от ЗНС, ВМРО и Гергьовден. Как една млада политическа формация като ЕНП успява да прокара тезите си в тази коалиция?

– Първо подписахме меморандума „Чисти ръце“, в който Единна народна партия е разписала ясни политика за борба с корупцията. Нямаше един глас против. Обратно  –  срещнахме пълна подкрепа. Лесно се работи с хора, които знаят накъде са тръгнали, а те искат да вървят напред както всеки от нас. ВМРО е доказана величина, особено в град като Пловдив. Земеделците на г-н Личев са партия-членка на европейската десница и беше естествено, че говорим на един език. Много често в парламента сме защитавали общи каузи. С не по-малка сила това се отнася и за колегите от Гергьовден. Спомням си битката, която водихме за диференцираната ставка по ДДС за книги и учебници и помощни средства за инвалиди заедно с Любен Дилов. Е, не успяхме, но затова пък продължаваме заедно напред, защото сме сигурни, че каузата ни е справедлива.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seventeen + twelve =