Писмо на един европеец

Дата: 10 Май 2008 Автор: Илия Петров

0
213

Големият секрет на модерната политика, или волята да живеем заедно 

Илия Петров

Идеята за Европейския съюз е единственият оригинален и продуктивен политически проект, роден през 20 век. Осъществяването на тази идея променя историята. Европейската идентичност, възникнала като мит още през 7 в. пр. Хр., е на прага да се осъществи в третото хилядолетие.

В днешна Европа, Монтеките и Капулетите, гвелфите и гибелините, бялата и червената роза са вече само литературни сюжети.

Днес ние политиците на Европа сме призвани да преодолеем опозицията “Ние и другите” и да поставим точка на враждебността.

За да осъществим нашата мечта – да живеем заедно.

“Нищо не е възможно без хора, но нищо не оцелява без институции.”

Това бе една от големите идеи на Жан Моне, за когото изграждането на Европа минаваше през институциите, които да направят обединението необратимо. Евроентусиазмът, евроскептицизмът и дори евроапатията са били и продължават да бъдат неизменни спътници на този процес.

Институциите, обаче, не са достатъчни. Европейският съюз ще загуби значението си, ако хората загубят вярата в него.

Време е да се обърнем към онези, на които им се струва, че идеята за Европа, която политиците се опитват да осъществят, разрушава света, в който живеят.

Затова нашата мечта да живеем заедно ще се превърне в реалност тогава, когато всички европейци усетят, че държавите, в които живеят, са само място на тяхното раждане, а Европа е техният дом.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen − 6 =