Справедливост за гражданина Борисов

Дата: 09 Юли 2008 Автор: ЕНП

0
247

Този закон ще остане в историята като „поправката Борисов” 

След като на срещата, организирана от президентството във връзка с дебата за избирателната система в България, Бойко Борисов изплака, че са нарушени правата му заради забраната кметовете да бъдат и лидери на партия, днес председателя на ЕНП г-жа Мария Капон внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В него се предлага да отпадне забраната кметовете да бъдат и партийни лидери. Ако той бъде приет, което най-вероятно ще стане, законът ще остане в историята като „поправката Борисов”.

В мотивите на законопроекта се казва:

„Години наред в Закона за местното самоуправление и местната администрация продължава да присъства странната забрана действащите кметове да бъдат едновременно и ръководители на политически партии. Подобна ситуация е абсурдна не само защото, например, министър-председателят – който отговаря за политиката на цялото правителство и в този смисъл и за цялата държава – може да има и функцията на легитимен политически лидер, но и защото тя е априори ограничителна и не може да бъде ефективно прилагана. Кметът е по същество политическа фигура, защото е излъчен чрез политически акт (местни избори) и няма ограничение той да не бъде партиен член. В този смисъл, изискването той да не бъде ръководител на политическа партия влиза в противоречие с възможността за ефективно и дейно партийно участие, правейки партийното членство на един кмет фактически ограничено.

В допълнение, присъстващото в момента ограничение в закона може ефективно да бъде заобиколено чрез една недотам умело изфабрикувана правна фикция – тази на неформалния политически ръководител, – поради което следва да бъде премахната, тъй като се нарушава принципът на политическия институционализъм.

Ето защо предлагам от текста на чл. 41, ал.1 да отпадне забраната действащите кметове да бъдат ръководители на политически партии.“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × 4 =