Доц. д-р Надя Миронова: Москов готви геноцид за онкоболните – закрива повече от половината онкологични отделения в страната

0
471

Министър Москов предвижда да издаде наредба, с която да създаде медицински стандарт, който определя критерии за „комплексност“ за лечение на онкологични заболявания.Иска да отреже онколеглата в Пловдив от над 300 на 20, а Хасково, Благоевград, Добрич, Габрово остават без нито едно.

Според този проектодокумент болници като ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Надежда, МБАЛ „Сердика“, УМБАЛ „Токуда“, УМБАЛ „СофияМед“ в София, заедно с МБАЛ Централ Онко Хоспитал и КОЦ Пловдив в Пловдив, които лекуват над 50% от пациентите с химиотерапия и лекарствено лечение в страната, ще трябва да затворят врати. Очевидно целта е тези пациенти да бъдат преразпределени и насочени в други лечебни заведения по административен ред, а не по тяхно желание. В Пловдив от над 300 легла по медицинска онкология, ще трябва да останат 20 – тези в УМБАЛ „Св. Георги“. В София всички пациенти трябва да се насочат в Сити клиники и СБАЛО. Във Варна ще остане само УМБАЛ „Св. Марина“. Остават без онкологична помощ Благоевград, Габрово, Добрич, Хасково, които в момента работят като единствени лечебни заведения за онкоболни в областите си. Частният PET-CT в София в Пета градска болница също ще бъде закрит.

Очевидно е, че това е откровено връщане на комунистическия команден подход, когато ножът и хлябът са в ръцете на чиновника. Министърът насочва пациентите и парите в определени болници с измислени аргументи. Това мирише на корупция и на корпоративни интереси от километри. Мирише и на болниците – мастодонти от близкото минало, които гълтат милиони обществени пари за тежка издръжка. А помните ли отношението на лекарите, които знаят , че няма къде другаде да отидеш? Та въпросът е кой ще спечели от т.нар. „комплексност“?

Пациентите ще загубят право на избор и ще могат да ползват само ограничените възможности на посочените от министъра болници. Така онкоболните ще изгубят възможност да продължат да се лекуват под грижата на лекари, с които имат вече контакт и доверие. Няма да могат да посещават комфортните за тях отделения. Министърът ще размахва камшика над потоците пациенти и ще ги натиря към лансираните от него болници.

Лекарите-онколози и терапевти ще загубят правото си на избор на работна обстановка и на система за заплащане и ще трябва да се примирят с условията, които им предложат избраните болници.

Обществото ще загуби усещането за напредък в грижата за онкоболните, което се създаде с откриването на модерни и уютни отделения в редица болници. Тук големият проблем все още остава работата на Министерство на здравеопазването с осигуряването на лекарства.

Националната икономика ще загуби от намаляването на ефекта и дори от загуба на милиони лева частни инвестиции, които бяха инвестирани в сектора на здравеопазването.

Чакаме смислен отговор и на простия въпрос: защо пациентите ще могат да се лекуват само в здравни заведения, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи? Освен в единични случаи на съчетана химиотерапия и лъчелечение, пациентите не ползват всички тези здравни услуги едновременно. Болниците, които предлагат комплексност и в момента съществуват и работят по договор с НЗОК. Факт е, обаче, че те не са най-предпочитаните лечебни заведения от пациентите с онкологични заболявания. Тази наредба не създава никаква друга предпоставка за нов начин на работа, освен, че административно насочва потока пациенти към определени лечебни заведения. Това ще доведе до закриване на най-предпочитаните болници, а пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тези, които не са начело по степен на удовлетвореност на пациентите.

Интересно е кой министър ще си отиде този път вместо д-р Москов? Защото с онкоболните арогантност не бива. Неистовото желание за власт над системата и контрол върху парите в нея води до връщане на здравните услуги с десетилетия назад. Пациентите губят трудно извоюваните права за избор на лекар и място на лечение, които са основни демократични права на гражданите на нашата страна. Ако това е „дясно“, кое е „ляво“?/БГНЕС

Доц. д-р Надя Миронова, доктор по социално управление и зам.-председател на Единна народна партия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen + fifteen =