Мария Капон: Трябва да възстановим демократичния механизъм за функциониране на страната ни

Дата: 30 Ноември 2015 Автор: EНП

0
341

Изминалите местните избори и резултатите от тях бяха тема на заседанието на Националния партиен съвет на  Единна народна партия, което се проведе вчера в София. Участниците в срещата обсъдиха и взеха решение за продължаване на разширяването на структурите на ЕНП в страната и по-конкретно за София.

„Местните избори за мнозина са отминал политически период, но се налага да си дадем сметка какво показаха те, защото ако не направим бързи и адекватни изводи няма да сме готови за следващите предизвикателства, а те вече са пред нас“, каза в доклада си Мария Капон, председател на Единна народна партия. Според нея времето между парламентарните и местните избори по всички икономически показатели показа, че страната е в застой.

На практика няма преки чуждестранни инвестиции, не се наблюдава съживяване на потреблението, обедняването сред работещите се усеща все по-силно, а за намаляване на безработицата е комично да се говори. „В същото време виждаме в изпълнителната власт желание за увеличаване на косвените данъци, което прави още по-непосилно бремето за хората. На практика единственото, което под някаква форма влиза като пари в икономиката са европейските проекти и програми, което е крайно недостатъчно, за да се отбележи ръст и да се подобри материалното положение. Стопанството на страната ни се държи като сираче, очакващо милостинята на Брюксел, където съвестно си плащаме годишните вноски, а после полагаме усилия, за да кандидатстваме за същите тези пари. Слава Богу получаваме повече, отколкото внасяме.“, каза още Мария Капон. Според нея тъй като в следващия програмен период общините ще се превърнат в преки разпоредители с европейски средства битката за местните избори бе особено ожесточена не толкова и само по политически мотиви, а най-често с икономически такива. „Държавата и общините в сегашното икономическо положение са най-големите работодатели в страната. Това на практика поставя под въпрос свободната, частна, икономическа инициатива, пазара на труда, наличието на средна класа и много от задължителните атрибути, които дават възможност да се състои едно гражданско общество“, отбеляза председателят на ЕНП.
„На местните избори беше извършено чудовищно престъпление срещу демокрацията в огромни размери. Вотът на десетки хиляди хора беше подменен, фалшифицирани бяха протоколи, компрометирани бяха комисии, дублирани бяха бюлетини. Мисля, че нарушенията бяха ясна демонстрация, че в България имаше подобие на избори, а не местни избори“, каза Мария Капон. Според нея референдумът, който се провеждаше на практика се превърна във фарс, от който почти никой не се интересуваше сериозно. Всъщност президентът, с т.нар. „негови идеи“ бе публично бламиран, категорична бе Мария Капон. Според нея след тези избори към обществото бе изпратен ясен сигнал и той е, че изборите нямат значение, което по думите й поставя страната в много рискова ситуация. „Не искам да звуча като лош пророк, но когато няма нормален начин обикновено същото се постига по ненормален и това е много по-голям риск за стабилността на България и за властта в частност, отколкото всички пропагандни тези, с които промиват мозъците на населението. Подобни вълнения обикновено избухват от нищо неподозирани дребни поводи. Но напрежението винаги надделява и избива. Сега сме в положение, в което ГЕРБ има повече власт, но по-малко подкрепа, отколкото през 2009 г. когато дойде на власт. Този дисбаланс в политиката винаги се наказва“, каза още Мария Капон.
„Не са мои, а на нейно превъзходителство посланикът на Великобритания у нас, думите, че „България е екзотична демокрация“. Няма по-дипломатичен начин да ни се каже, че у нас демокрация вече няма. Именно затова искам всички да сте готови за нетрадиционни и непрактикувани до момента действия“, каза Мария Капон и добави – „В мое лице ръководството на Единна народна партия ще търси контакти и съдействие с всяка една политическа сила, която има искреното желание да защити онези базисни ценности на демокрацията, които все пак бяха постигнати през изминалите 26 години. Точно те са поставени под заплаха. На този Национален партиен съвет искам от Вас мандат за такива действия. При такова положение на отношенията между власт и общество, ляво, дясно и център губят значение. На преден план излиза нуждата от това да възстановим нормалният демократичен механизъм за функциониране на страната ни. Днес сме в състояние на изкривен държавно-управляем пазар, а не на свободна конкурентна икономика. Вече сме на дъното на класациите за свобода на словото. Изборите като механизъм са опорочени…“
На заседанието на Националния партиен съвет бе взето решение за изготвяне на План за действие за разширяване на структурите и подготовка на партията за парламентарни избори.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

three × two =