Валентина Василева: На култура и образование не се посяга!

Дата: 25 Август 2016 Автор: Сливен Нюз

0
529

Председателят на Единна народна партия и пианист Валентина Василева-Филаделфевс взе участие в публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен, което се проведе днес в зала „Май”. След обсъждането, потърсихме нейното мнение по темата.

„Първо ще кажа впечатленията си от самия План за финансово оздравяване на община Сливен. Един план, един бюджет, освен цифри, трябва да съдържа в себе си и една дългосрочна мисъл. В това отношение този План е безперспективен. Не е въпросът да се запушат някакви дупки. В него няма перспектива, първо, за създаване на някакъв бизнес климат. Второ, този План посяга върху най-важното нещо – културата, образованието и социалните дейности. Защо най-уязвимият слой от населението отново трябва да плати безобразията на някои управляващи, без значение кои са те?

Самото обсъждане на Плана започна с челен сблъсък между бившия и настоящия кмет. Този филм ние го гледаме с десетилетия. Идва един човек, който започва да се оправдава с предишния, най-важното е, че този, който идва, идва с обещания как ще потекат златни реки и ще настъпи благоденствие, а след първите 100 или 200 дни започва да ни обяснява как трябва да затегнем коланите. С това трябва да се спре. Много се надявам избирателите да имат памет и много добре да помнят какво им се обещава, когато идва един управляващ, защото в крайна сметка той е длъжен да се справи, независимо в какво състояние е общината.

Депутатите от Сливен не бяха на това обсъждане. Нито един от тях не дойде. А те са избрани от сливналии.

За мен беше голям удар това, че кметът сравни оркестъра и ансамбъла с цирк. Той каза: „Ние можем и цирк да си открием в Сливен”. Нямам нищо против цирковото изкуство. Те говорят за цифри, ние говорим за принципи. Има едни светини, върху които не се посяга, без значение в какво състояние е една държава. Веднага давам за пример най-развитата икономика в Европа – Германия. Губейки две световни войни, първото нещо, което прави, за да се възстанови, е инвестиция в култура и образование. Крайно време е партия ГЕРБ да спре да вижда до хоризонт магистрала. Няма никакъв смисъл от инфраструктура, магистрали, сгради и каквото и да е, ако те са ползвани и обитавани от хора с една гънка в мозъка. Ние постоянно говорим за прираст в икономиката. Ако хората не са интелигентни, образовани и културни, ние ще правим далавера, няма как да правим интелигентна икономика. Затова не на 50 процента да се съкратят, а на 50 процента трябва да се увеличат разходите в сферата на културата и образованието.

Вече не говоря за пълната некомпетентност на този, който го е измислил. Разбирате ли, има една технология: един оркестър не може да има под определена бройка цигулки, виолончели и т.н. Това е все едно да ви кажат да правите радио и да ви вземат пулта. Как ще стане това? Има един санитарен минимум. Тук вече говорим за безобразно ниското ниво на компетентност на управляващите, които са подготвили този план.

Какво означава да се направи допитване какво искат гражданите? Ако се направи подобно нещо, сигурна съм, че в Сливен ще се затворят театрите и всички културни институции и ще се открият шест чалготеки. Нали за това има управляващи, които да се занимават със стратегията, без значение дали е на община, дали е на село, дали е на държава. Има нещо, върху което не се посяга и там се наливат пари, за да се развива. Това са културата и образованието. И това не може да подлежи на какъвто и да е коментар. Който иска да съкращава 50 процента служители, да започне от общинските служители, да оптимизира администрацията. Но не може да се посяга на бъдещето на децата, защото културата и образованието са бъдещето на децата ни.

Преди няколко дни, във връзка с варварския акт по изгарянето на четирите сгради в Тютюневия град в Пловдив, Мария Капон беше направила едно изключително изказване: „Ако ние не съхраним културата си, нашите деца нямат бъдеще! Няма никакво значение дали имаме 2 млн. емигранти, ако те нямат земя, защото нашата земя и нашата Родина са благодарение на културата и паметта ни. Иначе се превръщаме в едни ходещи покемони по света”.

Потресена съм от нивото на изказванията на групата на ГЕРБ. Много добре подготвени хора, с елементарни мисли, на които имах чувството, че им е правен семинар преди това какво да казват. Абсолютно съм възмутена от саркастичния начин, по който те се изказваха за служителите на оркестъра и ансамбъла. Другото възмутително нещо бе изказването на кмета как ние трябва да правим повече културни прояви с по-малко пари. Аз съм човек музикант, нямам нищо против да правя повече прояви с по-малко пари, но кметът трябва да ми гарантира, че като вляза в магазина, моето сирене няма да струва 6 лв., а ще струва 1,20 лв. Както те организират заплащането на обществените поръчки, за да работят едни фирми, ако обичат, по същия начин да се отнасят и към хората на изкуството. С две думи, има една мисъл на Шаляпин: „Безплатно ходете да слушате птичките в гората”. За съжаление, хората на изкуството също се хранят, имат деца, имат различни нужди. Стига са им извивали ръцете. За нас винаги се сещат, когато трябва да представим някого. Сигурно се сещате за скандала с Вежди Рашивод и хористите. Когато трябва да се представи държавата някъде, нас ни призовават да спасим нейния престиж. А в същото време никой не се интересува от нас, как си храним децата, и дали като ни пратят някъде едните са на коктейл, а другите, които представляват държавата, ядат русенско варено на паркинга. С тази мизерия трябва да се приключи веднъж завинаги.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen − 17 =