Във Варна отбелязаха 15 г. от връщането на мандата на БСП

Дата: 04 Февруари 2012 Автор: EНП

0
235

Председателят на местния клуб на ЕНП във Варна Кирил Георгиев участва в отбелязването на 15 години от връщането на мандата на БСП на една от барикадите в града. „Тази дата е важна, тъй като българските граждани направиха своя цивилизационен избор, а правителството на ОДС бе едно от най-успешните за последните години и ние трябва да спрем да се срамуваме да казваме това. Не трябва да забравяме кой е нашият опонент, а именно комунистите в лицето на БСП.“, каза Кирил Георгиев.

На 4 февруари 1997 година под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет. Така се открива пътят към реформите в България, довели до приемането на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

4 февруари 1997 година е една от най-често споменаваните дати в съвременната ни история. Тогава страната ни е обхваната от протести на хора, недоволни от управлението на БСП, довело страната до политическа и финансова криза.

България е на ръба на хиперинфлация. За по-малко от два месеца стойността на един щатски долар достига 3000 лева. Разгневени, че са загубили спестяванията си, хората излизат на улиците. 

На четвърти февруари покойният Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президенството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка – с имената на новите министри.

Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности – или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите,  или да откаже и на „ ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет.

В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от Гражданска война.  Всеки един друг изход би означавал провал на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС, прави равносметка Петър Стоянов.

На 12 февруари 1997 година президентът назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори.

Така 4 февруари 1997 се превръща в един от най-ярките примери за това как хората, които спонтанно излязоха на улицата, успяха да променят собствената си съдба и съдбата на страната си към по-добро.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × five =