Дамски квартет представя ЕНП в юлския брой на сп. Business Lady

Дата: 18 Юли 2011 Автор: EНП

0
261

Дамски квартет от Единна народна партия се представя в юлския брой на сп. Business Lady. С размисли за ролята и мястото на жените в политиката, за професията и за това как виждат бъдещето на България в броя участват председателят на ЕНП г-жа Мария Капон, заместникът й доц. Надя Миронова и членовете на Изпълнителния съвет Елеонора Николова и д-р Мария Казакова.

В България политика се прави много трудно, казва в интервю за списанието г-жа Капон. „Особено политика с чисто лице. – казва тя и допълва – Непрекъснато имаш чувството, че си в омагьосан кръг, защото тези, които плащат за производството на политика обикновено са онези, които опорочават политиката в частна полза и така тя лесно спира да е обществено дело. Олигарсите и престъпниците в страната са хванали в мъртва хватка подстъпите към властта, разчитайки на това, че обществото е демотивирано, смята всички политици за еднакви и тогава единственият фактор, който добива значение стават парите. А това е любимата игра на тези хора. Така се прокарват и лобистки закони, така се правят и лобистки назначения в изпълнителната власт, така се опорочава и съдебната система. Затова няма смисъл да ви спестявам истината, че в България политика се прави трудно. Не се оплаквам – това, което ви казвам не е вайкане на разтревожена жена. Нито съм се отказала, нито имам намерение да го правя. Напротив. Твърдо съм решена да се справя, защото знам, че страната ни по този начин загива.”

„В политиката приемам като лична кауза да покажем ясно на хората, че преходът завърши и да мобилизираме енергията им за старт на нов процес – на модернизация на държавата и нейното управление”, казва пък доц. Надя Миронова. „Имаме уникален шанс – да започнем едновременно отдолу, от местната власт и от най-отгоре – от президента. Надявам се и да успее една коренно различна от познатите до сега система за управление на предизборната кампания, която ще приложим в ЕНП. Да видим какво ще се случи, ако не купуваме гласове, а мотивираме хората, ако заложим на ценностите и искреността, не на триковете и хитроумния ПР, ако използваме професионално комуникационните технологии, за да бъдем ефективни, достъпни и открити. Искрено вярвам, че ще се справим. На точното място и в точното време сме, както се казва”, допълва доц. Миронова.

„В съдебната система като че ли в най-висока степен важи правилото, че подготвените и можещите хора решават проблемите, а всички останали (без съзнание, правилна вътрешна нагласа и призвание) трябва да се ограничат максимално. Т.е. необходимо е създаването на мерки за контрол, които да изчистят системата от такъв тип хора. За съжаление, в момента най-слабото място на съдебната власт е липсата на контрол. Защото магистратите станаха несменяеми, независими, това е единствената власт, която е практически безконтролна“, казва пред сп. Business Lady Елеонора Николова. „Знаете, че изпълнителната власт на 4 години се променя (тук избирателят има определяща роля), президентската институция също е мандатна. Изпълнителната власт се отчита пред НС, пред законодателния орган… единствено магистратите не се отчитат пред никого. Единствената проверка на работата на един магистрат е институционалната проверка по процесуалните закони, има първа, втора и трета инстанция. Но много често порочни актове не се атакуват по хиляди причини – поради липса на средства или вяра в съдебната система. Така че, корупционната практика остава вътре, заключена в делото и е много важно да има система за самоконтрол. Засега той се състои в съдебния инспекторат, който е към ВСС и макар да се опитва да работи амбициозно, не може да посочи всички язви“, допълва Елеонора Николова.

Икономическата криза за съжаление се отрази и в медицинския сектор, казва в интервюто си за сп. Business Lady д-р Мария Казакова. 4Казвам за съжаление и имам предвид не толкова за нас като компания, а за пациентите. Контрастните материи не се реимбурсират от държавата и в повечето случаи пациентите ги заплащат сами. Има много случаи, в които хората отказват изследване поради невъзможност да отделят средства от семейния бюджет“, допълва д-р Казакова.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seventeen − nine =