Мария Капон: С новата мощност България остава ядрена сила

Дата: 23 Ноември 2013 Автор: BGNES

0
314

Изграждането на нова мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ открива нови перспектива пред ядрената енергетика в България:

1. Ще се отговори на декларираното решение от референдума, провел се през януари 2013. Резултатите от него ясно показаха, че мнозинството български граждани искат нашата страна да продължи да се развива като ядрена сила. Това решение за изграждането на 7 блок ще отговори на техните очаквания.

2. Очевидно това е много смел ход в посока на диверсификацията и енергийната независимост на страната.

3. Този път става дума за най-модерната технология, която се реализира на световния пазар.

4. Сега ще става дума за банкируем и прозрачен проект, което е изключително важно.

5. Ще се развият българските специалисти за работа и по руска и по американска технология.

6. Сега обаче е много важно политическите сили да се окажат на висота и да загърбят противоречията в името на модерното развитие на страната и да не идеологизират темата. Сега се очаква от политическите сили в тази важна възможност да се окажат на тази висота и да загърбят противоречията си в името на истинско модерно развитие на България.

За България е важно развитието на българската ядрена централа. Ние имаме една ядрена централа и тя се намира в Козлодуй. Още по време на кампанията преди провеждането на референдума ясно бях заявила, че гласуването с „НЕ“ означава изграждането на нови мощности на територията на АЕЦ „Козлодуй“, защото това е българската атомна централа.

Развитието на нови мощности в ядрената централа означава, че България продължава да бъде ядрена сила. Важно е перспективата за това развитие да бъде осъществено с най-модерната технология в света, защото когато правиш такава инвестиция е важно да вземеш най-доброто, за да има най-дълъг живот и да бъде най-сигурно за българските граждани.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + ten =