Декларация на Единна народна партия

Дата: 29 Юни 2008 Автор: ЕНП

0
281

България, която е официално призната за най-бедната страна в Европейския съюз, през тази седмица отново бе лишена от средства в сектора земеделие. На фона на повишаващите се цени на храните и енергоносителите, това е пореден удар срещу гражданите, което ги лишава от възможности за развитие.

    1. Единна народна партия смята, че ако в България има действащо правителство, би следвало лицето Димитър Тадаръков да бъде освободено от заеманата длъжност, начело на фонд Земеделие в срок до 24 часа.
    2. Министерският съвет да прехвърли отговорността и статута на компетентен орган за Разплащателната агенция, от министъра на земеделието към Вицепремиера по европейските фондове, съгласно регламент 1290(2005) и 885(2006). Това предложение е продиктувано от показаната системна  некомпетентност и ще осигури  по-голям контрол и  ще бъде и ясен знак за по-високото ниво на отговорност.
    3. Министър-председателят да отговори защо до момента Разплащателната агенция все още няма сертифициращ орган. Наличието му, съгласно член 5 от Регламент 885 (2006) е задължително условие за извършване на плащания в рамките на бюджетната година, която тече от 16 октомври 2007 и завършва на 15 октомври 2008. Сертифициращият орган е одитор и липсата му е пряко доказателство за нежеланието за независим контрол в сектора.

ЕНП смята, че управляващите защитават – с действия и бездействия –  интересите на спонсорите си, прикрити в офшорни фирми. Българските данъкоплатци плащат от джоба си размера на проектите, които би трябвало да бъдат финансирани с европейски средства, заради неспособността на държавата да санкционира злоупотребите в рамките на българската правосъдна система. За всички в България, които искаме провеждане на операция “Чисти ръце”, ще е интересно да проследим хода на делото срещу съучастниците на оневинения бизнесмен Людмил Стойков, които отговарят за действията си пред съда в Германия (Бавария) или Швейцария!

Единна народна партия предлага горните три мерки, водена от разбирането, че кабинетът трябва да премине от писането на поредния „екшън план“, към неотложни реални действия!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − 8 =