Президентът срещу партиите?

Дата: 30 Юни 2008

0
313
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 7 юли президентът Георги Първанов ще свика национална кръгла маса в рамките на форума „Български дебати“ за реформата на българския политически модел и промяна в избирателната система. Това стана ясно след срещата на президента с Мария Капон, Нено Димов и Емил Кошлуков.

Според лидера на ЕНП Мария Капон, президентът е заявил своята готовност и ако на тази кръгла маса политическите сили не намерят единно становище за изборната система, то той ще се възползва от правото си на референдум.

”Мажоритарните избори ще върнат доверието на хората, смята депутатът Нено Димов, а запазването на пропорционалния вот ще ерозира демократичната система”. Тази теза не се възприема от някои негови колеги в ДСБ.

„Тезите против мажоритарния вот явно изместват истинския политически дебат за това властта да е в гражданите, а не в партийните централи”, каза председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон.

„Ако се стигне до вариант референдум – допълни тя – то искането за това трябва да бъде внесено от Георги Първанов в Народното събрание до края на юли, а самият вот най-вероятно ще се проведе октомври- ноември тази година”. На срещата е било обсъждано и това, че преференциалната система не е достатъчен мажоритарен елемент.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

sixteen − 4 =