Електронното фактуриране – първа стъпка на електронната интеграция

Дата: 12 Юни 2008 Автор: EНП

0
287

Вчера председателят на Единна народна партия Мария Капон и заместник-председателят й д-р Владимир Зиновиев взеха участие в работен обяд в Европейския парламент, организиран от Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП и американската асоциация на компютърните технологии. Разискваната тема бе „Електронното фактуриране в бизнеса – пречки, услуги и възможности”. Модератор на дискусията бе евродепутатът, заместник-председател на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП и член на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент г-жа Пия Нура-Каупи.

Според г-жа Капон електронното фактуриране е голямо предизвикателство както пред българското законодателство, така и пред целия Европейски съюз. За мен като политик е „важно въвеждането на обща европейска стандартизация за признаване на електронните фактури в Европа, подобряване на европейската системата на ДДС, което да намали разходите на малките и средни предприятия”.

Д-р Зиновиев заяви- „Днес за фирмите, които доставят стоки и услуги на европейския пазар, електронните фактури са необходими за бързо и ефективно преодоляване и намаляване на разходите за пощенски и куриерски услуги. Въпросът обаче в България е и политически”. Той бе категоричен, че в експертния икономически съвет към Единна народна партия ще бъдат обсъдени възможностите за законодателни промени и използването на електронни фактури от фирмите, изпълняващи обществени поръчки. Според него това е първа стъпка в подкрепа на електронната интеграция – електронно фактуриране, електронно банкиране и електронно счетоводство, което да улесни развитието на малкия и среден бизнес.

По-късно вечерта Мария Капон и Владимир Зиновиев бяха специални гости на лекция на председателя на Европейския парламент д-р Ханс-Герт Пьотеринг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 − 14 =