ЕНП е против с темата за престъпността да се злоупотребява и да се ползва за напразно словоблудство в пленарна зала

Дата: 09 Февруари 2014 Автор: ЕНП

0
281

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Относно вота на недоверие срещу правителството в сектора на вътрешната сигурност и обществения ред

Единна народна партия смята вносителите на вота на недоверие за част от проблема и има ясна представа, че той не бе решен, а се задълбочи в рамките на управлението на ГЕРБ.
Общото ниво на битовата престъпност в страната ясно показват неспособността и на това правителството да се справи с въпроса, причините за които са скрити както в липсата на превенция, така и в сериозните икономически мотиви за нарастването на този тип престъпност. Бедността и липсата на контрол продължава да кара много български граждани да търсят незаконен начин за оцеляване, което е знак, че кризата все още е в България. Наясно сме, че неспособността на 60-хилядната армия на МВР да се пребори с престъпността не е плод на липсата на професионализъм на служителите на вътрешното министерство. Тя е резултат от липсата на политика, която е насочена към причините за възникването на престъпността и към нежеланието и страха да се подходи към големите икономически интереси, които обикновено закрилят криминалния свят. Всички полицаи са наясно, че рибата се вмирисва откъм главата.
Очевидно е, че вътрешното министерство има далеч по-професионален управленски екип с по-малка партийна доминация. Но все още нямаме факти, които да показват, че са ударени контрабандните канали за цигари, алкохол, зеленчуци, стоки от Китай, Турция, включително и трафик на хора. Единна народна партия има нужда от доказателства, че някой се бори с контрабандата, а не се опитва да я овладее в своя полза или в полза на приближени до него организирани престъпни кръгове. Корупцията по високите етажи на властта, за която в прав текст ни говорят европейските партньори, е ясен мотив за стартиране на Операция „Чисти ръце“, за която Единна народна партия призова още през април 2008 г.

Да се говори за подслушване от името на политическа партия ГЕРБ смятаме за безсрамие не просто в политически, а дори в човешки план. А неспособността на българската държава да посрещне вълната от бежанци е хармонично разпределена както в мандата на ГЕРБ, който закри „Гражданска защита“, така и в мандата на днешното правителство, което подцени мащабите на бежанската вълна.
Категорично сме против с темата за престъпността да се злоупотребява и да се ползва за политическо заиграване и напразно словоблудство в пленарна зала, вместо да се погледне на темата като на общ бич за обществото, пред който всички трябва да са единни. България се е наслушала на дебати, в които отделни партии си доказват, че „моята корупция си е по-хубава от твоята корупция“ и очаква действия, а не думи, насочени фронтално и безжалостно срещу корупцията и престъпността.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

8 + 5 =