ЕНП подкрепя кандидатурата на Антон Луков за кметските избори във Варна

Дата: 24 Август 2011 Автор: Днес+

0
300

enp-varna-lukov1Единна народна партия ще подкрепи кандидатурата за кметските избори във Варна на Антон Луков, който ще и водач на листата за общински съветници на партията. Това съобщи днес на пресконференция Мария Капон, председател на ЕНП. Стана ясно, че той е и един от първите кандидати за кметове, зад които ЕНП застава публично и открито. ЕНП е регистрирана и за изборите за президент и вицепрезидент.

Моделът, който се разиграва във Варна е пряко доказателство, че монополите в политиката са по-страшни дори от монополите на пазара, коментира Капон. По думите й се случва нещо, което е било и през 2006 година. Тогава, както и сега, настоящият премиер Борисов се е отказал от участие в президентски избори в полза на Първанов. В момента имаме същата ситуация във Варна. На който му харесва такава монополна политика, трябва да подкрепи за четвърти мандат днес от името на новите управляващи старите олигархични интереси, добави председателят на ЕНП. Ние учредихме прекрасен клуб на ЕНП от мотивирани свободни варненци, които не обичат да мълчат и искат да работят, и знаят, че самите те могат да променят живота си и няма кого да чакат да го направи, добави Капон.

Това, което се случва за тези местни избори, е разделение по касови наличности. Винаги става въпрос за приватизатори, за обвързаности към един или друг курорт, или става въпрос за олигархични модели, които са застанали зад един или друг кандидат. Доказателството е, че отново десницата не намери сили да застане зад принципи и каузи. Това, което Борисов направи във Варна, е да унижи избирателите на ГЕРБ. Няма нужда да ви припомням всички изявления – не само от предходните избори – към управлението на Кирил Йорданов, а само преди няколко месеца какво говориха представителите на ГЕРБ? Това не е демокрация според нас. Това е партийна монархия. Когато един град се управлява от партийна монархия няма как да твърдим, че управляващите тук могат да заемат ясни позиции, каза още Капон.

На заседанието на местния си клуб партията е имала огромното желание да постави платформа, в която целите на града да бъдат обединени. Взето е категоричното решение, че партията ще подкрепи Антон Луков заедно с партньорите си от БДФ, като автентичен десен човек, който 22 години работи за десницата. Който дори е бил бит през годините за това, че е свободен, че не се страхува да казва истината. На фона на всички измислени герои, които имаме, той е от малкото, които смятаме, че могат достойно да покажат на варненци различния и новия модел. Твърдо смятаме, че Луков трябва да е водач на листата за общински съветници на партията, да участва активно, като човек, който да взима решенията при управлението на града. По този начин той доказва, че тези хора, които ще представим на варненци за листата на коалиция „Да за Варна“, наистина са хората, които могат да направят тази промяна. Варна многократно в годините е давала пример за това как може да удари шамар на властта. Убедена съм, че промяната в България започва от Варна. Антон Луков е кандидат на всички ни, на всички, които искаме да покажем, че промяната за България ще стане истина. С Касим Дал започнахме дългосрочен проект, който показва, че единството в страната и етническият вот е изключително вреден за страната, за да не се оказва патерица, за което и да било управление. Нашите решения са на база ценности и платформа в център – дясно. Хората трябва да се делят не на етноси, а на база възгледи и трябва да бъдат обединени, за да показват истината и да могат да управляват страната за по-добро качество на живот. В следващите месеци ще правим ясна, истинска кампания, в която няма да крием всичко, което е правило едно управление. Не очаквайте от нас братоубийствени войни. Луков е доказал, че може да отстоява интересите на гражданите и като журналист и като политик, заключи председателят на партията.

От две или три години започнах да се срещам с хора, които мислят по друг начин във Варна, на които статуквото в града и страната не им харесва, изтъкна Кирил Георгиев – председател на клуба на ЕНП във Варна. Ние сме се обединили около идеали. Не сме само хората, които преди две години правиха протести против дупките пред общината. Ние сме хората, които искаме някаква промяна за този град и страната. Ще участваме на местни, на президентски избори, но нашата главна цел е да управляваме тази държава по един нов начин, честно с ясни правила и по десен начин, каза Георгиев.

Благодаря на ЕНП и БДФ за това, че ме подкрепят и съм убеден, че тяхното доверие няма да бъде предадено, каза Луков. Листата, която ще бъде изключително съставена от млади хора и нови лица, е така структурирана, че те да правят политика. Ние в договорки по дадени сделки няма да влизаме, така както се прави в настоящия Общински съвет. Нито аз като кмет, нито те като съветници. Завръщането на политиката във Варна е голямата цел на нашата кампания. Тезата ми е, че нашите опоненти в лицето на настоящия кмет Кирил Йорданов не желаят във Варна да има честно и почтено състезание. Тях ги устройва модела, който е любим на жълтата преса и всички го наблюдаваме в една братска нам страна, на изток от България. Виждате, че Роман Абрамович дори не се вясва в избирателния си район. Той дори не отива на избори, печели служебно и харчи парите на избирателите си в Лондон. Този постсъветски модел в момента се разиграва във Варна. Прави се всичко възможно да бъдат отстреляни опонентите предварително. Не случайно политика във Варна почти липсва. Политическите партии са в насипно състояние и са разбити. Битката е за демокрация и възстановяване правилата на демокрацията. Който е съгласен с олигархичния модел на управление знам, че трудно би понесъл конкуренцията, но конкуренцията е в основата на демокрацията. Убеден съм, че този път конкуренция ще има. Този път ще има състезание. Всеки ден се срещам с десетки хора. Младите ще променят Варна. Тяхно е бъдещето. Ако искаме нов Общински съвет бъдещето са тези млади хора, като Кирил Георгиев. Най-нормалното нещо е да им гласуваме доверие. Те не са съвършени, но за сметка на това работят, каза Антон Луков.

Той добави, че война се печели със съюзници. Не крия, че съм в добри отношения с голяма част от кандидат кметовете. Искрено се надявам, че като стигна на втори тур на местните избори ще бъда подкрепен от тях. Тогава ще търся съюзници. Съществува вероятност на втори тур на местните избори да не е Кирил Йорданов. Няма да отегчавам с разни обещания, които всъщност покриват задълженията на един кмет. Далеч по-важно е да се обещае спазване на правилата. Аз ще покажа, че може финансовите потоци в Община Варна да се въртят без комисионни. Трите стълба, на които ще се опирам в своята политика, са разумно изразходване на средствата на данъкоплатците. Младите хора се научиха да носят отговорност и си знаят интереса. Те се дразнят от опитите да им се наложи униформеното мислене във Варна. В последните 20 години всички техни опити за протести бяха забранени, добави кандидат кметът на Варна.

Варненци, дайте знак на цяла България и ударете шамар на царуващия монопол, заяви Капон. Основната ни политическа цел с Дал след местните избори и националните избори са парламентарните и управлението на страната. Готвим се активно за управлението на България с визия за 15 години на икономически ръст – скокообразен, за да няма устойчива нищета, както се опитват сегашните управляващи да ни вменят. На места в страната имаме кандидати от център – дясно на други партии, които ще подкрепим, а коалициите са в рамките на едната ми ръка. За нас е удоволствие да работим с БДФ. Най-важното, което сега трябва да се направи във Варна, е да започнат разговори между партньорите от ЕНП и БДФ с инициативния комитет, който издига кандидатурата на Антон Луков. Скокообразният ръст в икономиката означава България да намери своята рецепта. Поне 7 години трябват, в които да има ръст от 7 до 8% , от 0 до 1% ръст означава устойчива нищета и устойчив глад. В икономиката трябва да има оживление, за което е нужен първо финансов ресурс и да започнат определени държавни политики да се реализират. Една от важните политики, които ще представим е санирането на панелните жилища, добави председателят на ЕНП

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + 1 =