ЕНП подписа обществения договор за провеждане на свободен и демократичен избор в България

Дата: 21 Януари 2009 Автор: ЕНП

0
218

Председателят на Единна народна партия Мария Капон подписа днес обществен договор за провеждане на свободни и демократични избори в България. Г жа Капон заяви, че ЕНП напълно подкрепя правилата, които се създават с този договор, защото неправителствените организации са естественият коректив на политиците. Подписите си под документа сложиха общо 15 политически партии.

Инициативата е на 9 неправителствени организации учредители на „Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор”. Сред тях са Асоциация „Прозрачност без граници”, Институт „Отворено общество”, Българско училище за политика, Европейски институт, Институт за пазарна икономика и др. Десетки други са заявили подкрепата си за договора.

Документът съдържа 9 точки, които трябва да се превърнат в основните отговорности на българските политици. Чрез подписването му политическите партии в България поемат задължението да осигурят честни, демократични и прозрачни избори чрез: въвеждане на адекватни финансови санкции за организаторите на търговия с гласове – между 150 и 200 хил. лв, промени в изборното законодателство, с които преброяването на гласовете да става в преброителски центрове, а не в секционните комисии. Предвижда се също така въвеждане на законово задължение всички рекламни материали по време на избори да съдържат предупреждение, че купуването на гласове е престъпление. Всички партии трябва да въведат вътрешни правила за нулева толерантност към търговията с гласове.

В договора е предвидено също институционализиране на Гражданската коалиция като орган за наблюдение на предизборната кампания, създаване на публичен регистър на дарителите в кампаниите, всички дарения и разходи на стойност над две минимални работни заплати да бъдат правени по банков път.

Въвеждане на санкции за партиите, коалициите и независимите депутати които не са представили в срок финансови отчети за предизборните кампании или те не са пълни също е залегнало в договора, а специален орган ще прави проверки на декларираните приходи и реалните разходи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 + 19 =