ЕНП предлага проект за борба с бедността

Дата: 22 Април 2012 Автор: ЕНП

0
251

Под мотото „Време е за смелост”, днес, 22 април 2012 г., в Дома на науката и техниката в София, се провежда Вторият национален конгрес на Единна народна партия. На форума бе отчетена дейността на партията през изминалия 4-годишен период от създаването й. Резултатът от около 2% на изминалите местни избори бе отчетен като малка, но стабилна стъпка за извънпарламентарна партия, която ЕНП направи на първото си самостоятелно явяване на избори.

На конгреса ЕНП се заяви като реформаторска десница, която има програма за развитието на България базирана на националния консенсус. Програмата „Утре е повече от днес” се базира на съгласие между правителството, бизнеса и обществото, и предвижда скокообразен икономически растеж между 5% и 7% годишно, в рамките на следващите 15-20 години. Става въпрос за солидарно отделяне на ресурс – правителството през средствата за инфраструктура, образование, трансферни плащания и субсидии; бизнеса чрез инвестиции в работниците като обучение и преквалификация, а не чрез консумиране на печалби; и работната сила с воля да се забавят увеличенията на възнагражденията в името на бъдещ период. Субектите съзнават и се договарят, че тази инвестиция е част от по-голям приход в бъдеще и поемат тежестта солидарно.

Единна народна партия приема образованието като част от икономическата система, а не просто като социална дейност, за което се отделят толкова пари колкото останалите. Партията предлага промяна в законодателството, което предвижда минимално заплащане от 8 лв. на час, като така отпаднат фиктивните заплати и се даде гъвкава възможност за работа на повече от едно място. Това ще даде възможност за мобилност на работната ръка и конкурентност на пазара на труда. Предлага се въвеждане на индивидуални осигурителни партиди в здравните и социални фондове. Държавната и общинска администрация да стартира възнагражденията от минимум две минимални работни заплати. Партията предлага фокусиране върху специфични активи на нацията като специална политика към българската диаспора, ефективно управление на историческите забележителности и природни дадености, специална политика към балнеологията и термалните извори и развитие на екоземеделието. Конгресът постави иновациите и образованието в основата на бъдещия икономически растеж.

IMG_9699На форума не бяха спестени критики към управляващите заради липсата на реформи, увеличаването на цените и спада на потреблението, размерът на сивата икономика и развитието на олигархичен капитализъм, свързан пряко с партията и държавата. Волята за реформи бе споменава най-често в изказванията, заедно със заключението, че партиите в управлението се сменят, а интересите остават. Както и днешното правителство също се заиграва с монополите. Според Единна народна партия властта на държавата е нараснала повече, отколкото е съгласието на управляваните.

Програмата ще бъде разработена и разпространена във всички клубове на ЕНП в страната и ще служи за бъдеща основа за явяване на парламентарни избори и за разговори с партньорите в център-дясното политическо пространство.

Гости на втория конгрес на ЕНП бяха народният представител Корман Исмаилов, председателят на НДСВ г-жа Христина Христова, председателят на Земеделски народен съюз г-н Стефан Личев, полк. от запаса Николай Кисьов, който бе кандидат вицепрезидент от ЕНП. Поздравителни адреси към форума бяха изпратени от партия Обединени земеделци и ВМРО-НИЕ.Работата на конгреса продължава с промени в Устава на партията, предстои избор на председател на ЕНП и на Изпълнителен съвет и Контролен съвет на партията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − seven =