ЕНП утвърди кандидатурите си за участие в изборите за европейски и национален парламент и прие структурата на националния предизборен щаб Днес (11.04.2009) се проведе заседание на Националния партиен съвет (НПС) на Единна народна партия (ЕНП). Представители на партията от София, Благоевград, Монтана, Плевен, Разград, Свищов, Хасково, Нова Загора, Смолян, Русе, Пловдив и др. дадоха оценка на конкретната политическа ситуация и взеха решение всяко едно коалиционно споразумение или друга партньорска форма на участие в предстоящите избори да са на основата на Меморандума за политики „Чисти ръце”. НПС утвърди над 50 кандидатури за участие в изборите за европейски и национален парламент и упълномощи Изпълнителния съвет на партията да вземе окончателно решение за формата и начина на явяване на изборите. Форумът прие структурата на Националния предизборен щаб и възложи той да бъде председателстван от г-н Илия Петров. Изпълнителният съвет ще продължи преговорите в център-дясно след изясняване на последните промени в изборното законодателство на Република България.

Дата: 02 Юни 2009 Автор: в. Борба

0
294

Ние сами си спираме еврофондовете с това, че няма ясна визия какво и как да се прави 

Владимир Зиновиев, трети в листата на „движение Напред“ 

– Вие сте заместник-председател на Единната народна партия. Какво ви мотивира да се присъедините като четвърта партия в „Движение Напред“, след ВМРО, „Гергьовден“ и ЗНС? 

За нас водещият момент беше подписването на меморандум „Чисти ръце“, защото вярваме, че това е най-важното към този момент – да върнем България на гражданите, като я извадим от ръцете на олигарсите. Много важно е, че по тази тема имаме пълен консенсус в коалицията. Меморандум „Чисти ръце“ покрива сферите икономиката, правосъдие, вътрешен ред и сигурност, социалната сфера. Затова е много важно да се тръгне по качествено нов подход на правене на политика в България, в това число и в десницата. Десницата, каквато я има в Германия и Австрия, е политика, насочена към подкрепа на средното съсловие, което е и гръбнакът на всяка една пазарна икономика.

– С какви мерки ще преборите корупцията? 

Разработили сме цялостен екшън план, който покрива области като европейските фондове, социалната сфера, правосъдие и вътрешен ред и сигурност. Знаете, че нашият народен представител Епеонора Николова бе в основата на двете поправки на Конституцията, които бяха направени вследствие препоръките на ЕС. Ние сме доказали, че можем да работим в тази посока, и искаме да продължим този процес заедно. Ето защо в предизборната надпревара бях подкрепен от Софийската търговско-промишлена палата (СТПП), както и от други международни браншови организации. Затова за всички е от първостепенна важност европейските фондове за България да заработят нормално, а това няма как да се случи, ако няма професионализъм и експертиза.

– Все пак олигарсите са много силни. Екшън план ще стигне ли да ги преборите? 

Сами няма да се справим, разбира се, и затова ни е нужен вотът на всички граждани, защото всички имаме интерес България да се превърне в място на състоятелни хора, да се развие средната класа, покупателната способност да нарасне. И отговорността за това е на всички нас – на гражданското общество, подкрепяйки качествените кандидати пряко, защото изборите за Европейски парламент дават тази възможност, като се задраска квадратчето срещу името на подкрепения кандидат. Първото предизвикателство са изборите на 7 юни за Европейски парламент и те са толкова важни, колкото и изборите за НС. Защото трябва да изпратим експерти най-вече хора, които са доказали професионализма си при работа с европейски фондове и имат добър авторитет. Второто е те да мислят как могат да отстояват националните каузи. Има национални каузи, като борбата с онкозаболяванията, където всичките 17 бъдещи евродепутати трябва да мислят на първо място за страната си. От решаването в Брюксел и Страсбург на един такъв сериозен проблем за ЕС ще спечели най-вече България. Ако страната ни е на последно място по повечето индикатори – нива на пенсии, заплати, енергийна ефективност, то като смъртност вследствие на онкозаболявания сме на едно от първите.

– Гражданите като че ли не осъзнават значението на ЕП и изборите. Как ще ги мотивирате? 

Много е важно да се даде ясен сигнал, че депутатите в ЕП, освен да бъдат пасивни, каквито бяха почти всички до момента, могат да бъдат и активни. И да отстояват сериозно каузите на България. Ето, виждате проблемите, пред които в момента е изправена България вследствие на недобро отстояване на каузите в преговорния процес с ЕС. Договорени са такива кратки преходни периоди в области като околната среда, че теоретично не е възможно до края на 2010 г. да се изградят пречиствателните станции за отпадните води на всички населени места с еквивалентно население над 10 000 пуши. До 2014 г, трябва да се изградят и тези с под 10 000.По мои сметки това означава около 400 пречиствателни станции и инвестиции над 35 млрд. евро. Което и правителство да дойде, какъвто и експертен потенциал да има, шансовете да се изпълнят тези ангажименти, поети от „успешния“ главен преговарящ Меглена Кунева, граничат с нула. От тази гледна точка е много важно за страната ни да има достатъчно добре подготвени хора в Европейския парламент, които да отстояват интереса и да преодоляват проблеми като този в областта на околната среда. Разбира се, има много други – свързани с регионалните сметища, с рибарството и аквакултурите. Проблеми, които тепърва ще гърмят като бомби с часовников механизъм и ще са унищожителни за икономиката ни.

– Няколко пъти споменахте национален интерес. Как го формулирате вие от „Движение Напред“? Какъв е той? 

Националният интерес е България да се възползва от политиката на ЕС за солидарност, а именно по-богатите да дават повече на победните. В България се получава един абсурд -ние сме последни от 27 страни и си внасяме вноската в ЕС всяка година, обаче не сме в състояние да усвоим парите, които са предвидени в ЕС за нас. Те не ни се полагат, те са предвидени и от нас зависи да се преборим за тях с качествени проекти. Защото иначе с парите които България внася в бюджета на ЕС ще се правят пътища в Гърция, Португалия и Испания, което е пълен абсурд.

– Т.е. правителството в лицето на тройната коалиция не успява да се възползва от солидарния принцип на ЕС? Защо? 

Липсата на експертиза е на първо място. Друг важен момент е, че има цели области, където е необходимо задълбочено планиране. Ето сега например много малко се говори за следващия програмен период за България, от 2013 г. нататък. Сега сме в периода 2007-2013 г., а в следващите години – какви ще бъдат приоритетите и как ще се изпълняват? Този процес вече трябваше да е в един много напреднал етап. Виждаме какво се случва в момента с оперативните програми поради факта, че всичко се правеше в последния момент, много бързо, много хаотично. Резултатът е, че парите ни се спират. „Те“ не са ни ги спрели, няма такова нещо! Ние сами си спираме еврофондовете с това че няма ясна визия какво и как да се прави.

и съответно какви резултати целим. Целта на еврофондовете не е те да бъдат усвоявани. Целта също не е да се краде, а чрез тях да решаваме проблемите на публичния сектор и на малките и средни предприятия. Важно е също на частния сектор да се даде възможност да прави това, за което правителството толкова много говори, а страната ни е поела сериозни ангажименти – възобновяемите енергийни източници. Няма икономическа логика, която да оправдава проекти в областта на възобновяемите и алтернативни енергийни източници, без да се използва безвъзмездна помощ от ЕС. В страните от ЕС е нормална практика да получаваш безвъзмездна помощ за изграждането на тези съоръжения и въвеждането им в експлоатация и да получаваш една по-висока цена за електроенергията, произведена по този начин. В България се декларира, че насърчаваме тези източници, а на практика почти нищо не се прави. Миналата година по ОП „Конкурентоспособност“ тази мярка бе предвидена в индикативната програма, но тя така и не беше пусната.

– Защо ЕК позволява това? 

Самата ЕК няма механизъм, по който да се намесва и да влияе пряко върху начина, по който страна член, каквато е и България, управлява еврофондовете. Тя препоръчва подхода на децентрализация. Вместо това България е избрала един подход на пълна централизация.

Няма как хората в София да знаят кое е най-доброто за региона на Велико Търново. Трябва да има бюд-жет, по който във Велико Търново кандидатстват и публичните, и частните бенефициенти, и качествените проекти се оценяваттук, на място.

По този начин ще се намали и корупционното въздействие. Децентрализация в реалния й вид да дойде в България ще е едно от нещата, за които ще се боря като евродепутат.

Какво се случа обаче на практика в страната ни. Губим стотици милиони евро по предприсъединителните програми, от които само малко над 100 млн. по ИСПА бяха спасени, което далеч не е повод за радост. Нереализирани са възможности в рамките на почти три години, откакто сме пълноправна страна член по двата структурни и кохезионния фондове.

НИЕ РЕАЛНО ТРЯБВА ДА УСВОИМ ЗА 7Г. ПРЕДВИДЕНИТЕ 7 МЛРД.

ЕВРО, Т.Е. ПО МИЛИАРД НА ГОДИНА, НО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧВА

Към момента използваме под 1 %. Много стряскаща цифра сама по себе си, но абсурдът е, че сме най-бедната страна в ЕС, и ако продължаваме да се развиваме по този начин, просто няма механизъм, по който Европа да ни накара да си свършим работата.

– Едно от основните предизвикателства пред следващия ЕП ще бъде да се пребори с ефектите на икономическата криза. С какви мерки можете да участвате в този процес? 

Аз съм имал много разговори в тази посока в Брюксел с депутати, експерти, включително и със зам.-председателя на ЕК г-н Жак Баро и смятам, че е много правилен подходът за координиране на дейностите между страните членки във финансовия сектор, но до момента това не се случва. Ако отделните държави мислят в посока създаването на т.нар. „лоша банка“, която да изкупи т.нар. „токсични“ активи, може би е добър момент да се помисли за създаването й и на европейско ниво. Много важно е и осигуряването на евтин ресурс, за да се съживи индустрията.

– А България какво може да направи, за да се измъкне по-бързо? 

– България трябва да започне спешно мерки, с които да си върне доверието на ЕС, това е най-важното.

ВЪЗСТАНОВИМ ЛИ СИ ДОВЕРИЕТО НА ЕС, ИМАМЕ ШАНС ДА УВЕЛИЧИМ И ИНВЕСТИЦИИТЕ,

и вливането на европейски фондове. Много важно е България да играе водеща роля в пред-присъединителния процес на страни като Хърватска и Турция, които се намират в състоянието на България от преди 3 години. До тогава страна като Гърция играеше водеща роля в целия предприсъединителен процес на България. Сега ние имаме този уникален шанс. Трябва най-напред да възстановим изгубеното доверие на обществото и след това да излезем с „чисти ръце“ и лица пред европейските институции.

– Нееднократно сте писал по темата за пенсионното осигуряване. Въпросът може би е встрани от темата, но дали очаквате фалити на пенсионни фондове? 

Говорейки за втори и трети стълб на пенсионното осигуряване, трябва ясно да разграничаваме проблемите. Повечето частни пенсионни фондове към момента са на счетоводна загуба. Ако днес на вас ви се наложи да ви се изплаща пенсия и по вашата партида се е натрупала дадена сума, с която пенсионният фонд е купувал акции през годините, да кажем на цена от 7 лв., а днес тези акции струват 2 лева, вие не само че няма да получите сумата, която сте внесли плюс някакъв лихвен процент, който би трябвало да се е натрупал по нея, но ще се окаже, че парите, които сте внесли до момента, са повече от парите, които бихте получили като пенсия. Проблемът е много сериозен, защото по този начин пенсионните фондове излизат на загуба, като този проблем не е само за България. Ако има нещо позитивно, това е, че на нито един от частните пенсионните фондове в България в скоро време няма да се наложи да се капитализира, т.е. да продаде тези акции, в които е инвестирал, за да ги превърне обратно в пари, с които се плащат пенсиите. В близките 10 г. това няма да е необходимо, така че тази загуба остава само на хартия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 + 15 =