ЕНП: „Южен поток“ повтаря схемата „Белене“

Дата: 16 Юли 2013 Автор: EНП

0
296

В настоящия вид на споразумението, България не е защитила националните си интереси в газопровода „Южен поток“. Това заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон по повод провеждането на обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение „Изграждане на газопровод „Южен поток“ на територията на Република България“.
Българското правителство се е съгласило съоръженията на газопровода да преминават през защитени зони от „Натура 2000″ („Паша дере“) и само на 1-2 километра от южните жилищни квартали на Варна. „В доклада за ОВОС по този проект се признава, че нискочестотният шум от станцията на „Южен поток“ ще достига чак до кв. „Галата“ във Варна. В района живеят целогодишно над 10 000 души, а през лятото броят им става 4 пъти по-голям“, алармира председателят на ЕНП Варна Лъчезар Алексиев.

Той попита кои са българските институции, които са разрешили на контролираната от „Газпром“ компания „Южен поток Транспорт“ да се проектира така строежа на газопровода и съгласуван ли е проектът с Община Варна? Кой и как е защитавал здравето и интересите на хиляди варненци, чийто домове са в „Боровец“, „Прибой“, „Ракитника“, „Кантара“, „Галата“ и „Крушките“?
ЕНП – Варна ще настоява за преместване на приемния терминал и компресорната станция в по-слабонаселен район, в който хората според доклада за ОВОС не ще бъдат изложени на инфразвуковото и нискочестотно облъчване, категоричен е Лъчезар Алексиев.
Проектът крие още много недъзи, подчерта председателят на партията Мария Капон. Според нея схемата за изграждане и финансиране на газопровода удивително напомня корупционния проект „Белене“, по който без договор, напълно непрозрачно оборудването е поръчано за изпълнение изцяло на руската страна, при нереално висока цена. „Много ясно се вижда, че Русия е на път да си построи геополитическия проект, за да избегне Украйна, а България – в този вид на споразумението – няма да спечели нищо“, категорична е Мария Капон.
Оценката на общата стойност на „Южен поток“ изглежда силно завишена. Ние сме изправени пред цена от 3,1 млрд. Евро за 412-киломътровия газопровод на българска територия, която е трикратно по-висока от стойността на километър тръба в Германия и два пъти по-скъпа от цената за Сърбия.
„Купуването на политическо влияние през геостратегически проект е позната схема, чрез която България е поставена в подчинено положение. След правителствата на Сакскобургготски, Станишев и борисв, днешните управляващи повтарят същата грешка. Няма да позволим още една корупционната схема на българската олигархия да обслужи чужди интереси, за сметка на българската икономика и демокрация, категорична е Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 − thirteen =