За да има смисъл делото на Никола Петков трябва заедно да си върнем свободата и демокрацията

Дата: 29 Септември 2012 Автор: EНП

0
265

Изказване на председателя на ЕНП г-жа Мария Капон по време на паметна вечер на 27 септември, посветена на 65-годишнината от обесването на големия демократ, лидер на БЗНС и на Обединената демократична опозиция 1946-47 г. Никола Д. Петков, организирана от БЗНС

Добър вечер на всички приятели земеделци изпълнили тази зала!

Благодаря за честта да бъда сред вас днес.

„И днес, и утре ще се боря за свободата, и при вас, и при други. Ще се боря против всеки, който отнеме свободите на българския народ” – думи на Никола Петков от стенограмата на Великото народно събрание от 1947 година. Водачът на обединената опозиция казва това в лицето на коминтерновския сатрап Георги Димитров. Направил го е без страх. Без да мисли за себе си.

На 23 септември сведохме глави пред паметта му. 65 години по-късно малцина в България помнят, че той бе убит, защото се опита да защити парламентарната демокрация. Малцина, защото все по-малко хора свързват парламентарната демокрация с живота си. Те са убедени и всеки изминал ден ги убеждава, че животът им не зависи от това.

Аз днес питам, как почитаме героите на България? И мисля, че тук е подходящо място за този въпрос. Тук са политическите съратници и последователи на Никола Петков. Как ги почитаме? С посещение в „Св. Седмочисленици”, с палене на свещ, с цвете или венец? Това ли би искал той ако беше сред нас? Никола Петков бе обесен, защото искаше да защити правото на народа, на суверена на глас в парламента. Имаме ли парламент днес? Къде е гласът му? Какво зависи от него? Или имаме орган обслужващ изпълнителната власт и премиера, както и интересите на олигарсите? Той е бил водач на обединената опозиция. Наблягам на детайлите. Питам, имаме ли днес обединена опозиция, която брани демокрацията ? Знаете, че отговорът е  НЕ. Какво почетохме преди 4 дни? Един човек, но не и каузата, за която падна в жертва… Днес сме се събрали за почит. Но приятели мои аз апелирам да го почетем с делата си, а не само със сведени глави. За да има смисъл делото му, трябва заедно и с изправени чела да си върнем свободата и демокрацията.

За това към бъдещите избори Единна народна партия, на която имам честта да съм председател ще върви напред с девиза – „Време е за смелост”. Не знам дали ще стигнем величието на Никола Петков, но сме длъжни да вървим по пътя му. Път, проправен с кръвта му. Така разбирам истинската почит. Да вървим заедно по този път.

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nine + sixteen =