Има държавно покровителство над кражбите

Дата: 06 Март 2009 Автор: в. СЕГА

0
255

Премиерът да каже дали е вярно, че министър Орешарски обслужва едри бизнесмени 

Интервю на независимият депутат Мария Капон и лидер на Единната народна партия (ЕНП) 

– Госпожо Капон, информационната система на Националната агенция за приходите (НАП) вече 3 години не може да бъде доизградена. Създава ли според вас това предпоставки за злоупотреби и корупция?

– Да започнем с фактите. През септември 2004 г. е сключен договорът с фирма „Булл“ и са утвърдени част от подизпълнителите. До 2008 г. са подписани 7 допълнителни анекса, в които се променя както начинът на плащане, така видът на софтуера, а също и ангажиментите на страните. Добавя се и допълнителен подизпълнител. Това, което прави силно впечатление, е, че само за първите 9 месеца, т. е. до изборите през 2005 г., няма изграден софтуер, а на „Булл“ са преведени над 2.5 млн. евро. Между 2005 и 2008 г. плащания няма.

Освен това с политическо решение се променя и самата реформа в приходната администрация. От софтуера за управление на приходите се изваждат акцизите и местните данъци. Видимо системата трудно заработва. Именно лошото функциониране на системата създава предпоставки за източване на ДДС, за организиране на вериги, които да бламират бюджета.

Като оправдание за това правителството през последните години изтъкваше високите приходи. Но днес е ясно, че през м. г. НАП не изпълни на 100% плана си за приходите. На последното изслушване в бюджетна комисия преди около месец министър Орешарски твърдеше, че няма никакво намаление на приходите през 2008 г. Въпреки моите въпроси той твърдеше, че това са инсинуации и заблуди на опозицията. Малко по-късно обаче беше отстранен изпълнителният директор на НАП Мария Мургина. В същото време бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев навсякъде обяснява, че не сме достигнали необходимата приходна част с около 1 млрд. лв.

– Непълното изпълнение на плана за приходите от НАП послужи като официален мотив за приемането на оставката на Мария Мургина.

– Въпросът е какви са тенденциите. А те са лоши. Страната е в икономическа криза, а, от друга страна, има проблем със събираемостта. Големият въпрос е как да има повече превенция, за да може фискът да си събере приходите. Когато обаче няма напълно готова информационна система, няма пряка онлайн връзка между НАП и агенция „Митници“, няма как да се направи реална превенция.

Тази седмица съм внесла две допълнителни искания: първото е към агенция „Митници“, от която искам да получа договора за техния софтуер, защото има твърдения, че той също е направен от фирма „Булл“ или неин консорциум, а второто искане е към парламентарната комисия по здравеопазване с предложение да поискаме договора за информационната система на здравната каса, също с фирма „Булл“. До ден днешен този договор не е на наше разположение.

Освен това с колегите от Единната народна партия (ЕНП) подготвяме сигнал до прокуратурата за първите 9 месеца на договора между „Булл“ и НАП, когато е плащано, без да е получен никакъв продукт, за анексите към договора, за многото плащания – 5 само за една година, и за липсата на реален софтуер. Утре, когато се появи въпросът кой ще обслужва системата на НАП, препоръчвам това да не се случва със същите лица.

Ако трябва да обобщим, НАП има някаква информационна система, която дава много грешки, която не осигурява връзка с агенция „Митници“ и която ни дава основание да твърдим, че има държавно покровителстване над кражбите.

– Да, но каква отговорност може да бъде търсена за недовършената информационна система на НАП и от кого?

– Смятам, че е имало политически натиск през 2004 г. за сключването на договора. Най-вероятно тогавашният директор на данъчната администрация Николай Попов и главният счетоводител са си давали сметка за какъв договор става въпрос. Затова казах, че фирма „Булл“ и договорите, които тя има с българското правителство, са ключът за компактността на коалицията. Още през март 2006 г. предупредих от парламентарната трибуна тогавашния здравен министър Радослав Гайдарски за състоянието на информационната система на НЗОК и силно му препоръчах да не прави грешките, които се случиха с НАП. Въпреки всичко той през септември 2006 г. сключи договор с „Булл“.

– Значи според вас бившият директор на данъчните Николай Попов следва да носи отговорността за информационната система на НАП?

– Юридическият екип на ЕНП обработва информацията и подготвя сигнала до прокуратурата. Когато той бъде готов, ще ви уведомим.

– Появиха се информации, че договорът с „Булл“ за софтуера на НАП всеки момент ще бъде развален. Какво според вас означава това?

– Ако договорът бъде развален, това ще е допълнително доказателство в полза на нашите твърдения.

– Според вас какво се случва в момента в НАП – прочистване на системата от корумпираните или борба на бизнес интереси?

– Докато нямаме отговори на определени въпроси, ще стои съмнението какво точно се случва в НАП. В публичното пространство излезе бившият зам.-министър Кадиев и направи тежки обвинения – за това как министърът на финансите обслужва интереси на Васил Божков, бизнесмен, който според Кадиев сменя държавна политика за 15 минути, за това как се обслужват интереси на Валентин Захариев, като му бива премахната определена лихва, и т. н. Трябва да получим отговорите на тези обвинения – това така ли е или не, още повече че г-н Кадиев е член на БСП. След като той има такива ясни сигнали, трябва да искаме отговор и от министър-председателя. Този отговор премиерът дължи на българското общество.

– Какво може да направи опозицията, за да бъдат изслушани за проблемите в НАП премиерът Сергей Станишев и министър Пламен Орешарски?

– С колегата Мартин Димитров поискахме изслушване на министър Орешарски, но трета седмица такова изслушване в бюджетната комисия не се провежда. Поставили сме редица въпроси. Колегите от опозицията Яне Янев и Димитър Абаджиев са поискали изслушване на министър Орешарски в Комисията за борба с корупцията.

– Но току-що стана ясно, че там такова изслушване няма да се състои, а само в писмен вид Пламен Орешарски ще отговори на техните въпроси.

– Писмените отговори са много важни, а в бюджетна комисия ще имаме възможност да си зададем въпросите и се надявам това да се случи още през следващата седмица.

– А как би могъл да бъде изслушан министър-председателят по проблемите в НАП?

– Ние му поискахме вот на недоверие. И по време на дебатите зададохме много въпроси за това как в държавата се краде.

– Но не се краде от вчера. Защо изобщо чак сега опозицията стана по-активна за нередностите в НАП, при положение че част от сигналите са отпреди години?

– Може би защото и двамата твърде активни колеги – Яне Янев и Димитър Абаджиев, не са членове на бюджетната комисия. Ние с Мартин Димитров многократно сме искали изслушване. Ще припомня скандала с акцизните бандероли, в който беше замесен и Румен Петков. Тогава искахме изслушване на директора на агенция „Митници“. Разменихме няколко остри реплики с г-н Георги Кадиев за това дали има болест в системата на митниците. През 2006 г. водихме спор за това дали да има единна агенция за приходите, за която аз съм радетел, или не. А също и кой има интерес да разделя събирането на приходите в държавата на различни места.

– Това не отговаря на въпроса защо тази информация се изнася чак сега.

– В приемните на народните представители идва много информация. Мога да ви отворя моята пощенска кутия в НС и да видите колко сигнали имам, а информация идва и от срещите с граждани.

– Всъщност очаквате ли някакви действия на прокуратурата срещу повече лица?

– Първо, следва да стабилизираме системата на приходите. Тя в момента е в кампания, в която се събират приходите от данъка върху доходите на физическите лица, местните данъци и такси, корпоративен данък, данък дивидент. Хората тихо са се свили и чакат да дойде следващото правителство. В момента трудно ще намерите служител на НАП, който да подпише платежно за възстановяване дори на 5000 лв. ДДС. А малките възстановявания на ДДС са животоспасяващи за малките фирми в страната. По време на криза тези фирми инвестират в малки обеми и се опитват да си изплатят заплатите. Възстановяването на ДДС за тези хора е реално възстановяване на оборотните им средства, които са им необходими за заплати. Ако ние фалираме малките предприятия, които са гръбнакът на икономиката на страната ни, заради смачканата данъчна система, то значи, че не сме си свършили работата като държавници. Ще апелирам да вземем всички необходими мерки, за да стабилизираме системата, и да подкрепим всички действия, които ръководството смята в момента за необходими, за да осигурим фиска на страната. Защото сигурността на страната е сигурността и на приходите в страната, с които осигуряваме солидарност в обществото.

Цветелина Соколова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × two =