За конфликт на интереси ще има наказани

Дата: 05 Март 2009 Автор: в. ”Труд”

0
343

Мисля, че най-сериозното наказание е човек да загуби мястото, на което е избран или назначен 

Елеонора НИКОЛОВА- заместник председател на Единна Народна Партия 

Има ли конфликт на интереси в случаите с колегите Юнал Тасим от ДПС и Стоян Проданов от БСП?

Зависи от фактите – дали проектите на фирмите им са били обект на обсъждане в парламентарните комисии, където двамата участват. Споровете около закона замъглиха точния смисъл на понятието – конфликтът на интереси възниква, когато се възползваш от позицията си във властта, за да получиш облаги – материални и нематериални.

Има и друг въпрос – доколко са могли да влияят върху хората, които взимат решението за избор на фирма-изпълнител. Лобирането в личен интерес често не е пряко и е трудно да се проследи. Нека подчертаем – депутатите от управляващото мнозинство са по-уязвими. Позициите им винаги могат да бъдат разглеждани като потенциален конфликт на интереси.

Народните представители влизат в конфликт на интереси, когато гласуват чисто лобистки закони. Поведението бе ярко демонстрирано при приемането на закона за лова, когато между депутати се разпределиха няколко водни стопанства. Случаят бе драстично погазване на принципа за служба в името на народа.

Депутатите ще декларират занапред както участието си в юридически субекти, така и интереси в различни икономически сфери, с които биха могли да попаднат в конфликт. Например – ако първи братовчед има бизнес с лекарства, депутатът би трябвало да го обяви и да не участва в работата на комисията, когато се обсъждат облекчения за внос на лекарства. Досега подобни правила не съществуваха.

А има ли подозрения за конфликт на интереси, ако здравният министър участва във фирма за ремонт на пътища?

Да. Макар че министрите работят в отделни кабинети, би могло да се получат отношения от типа “ти – на мене, аз – на тебе”. Здравният може да няма нищо общо с ремонт на магистрали, но чрез свързани лица да получи облага с помощта на колегата.

В НС за спазването на закона ще следи подкомисия, която приема декларациите на всички висши длъжности в държавата. В общините и министерствата – специални комисии. Мисля, че най-сериозното наказание е човек да загуби мястото, на което е избран или назначен. Първите санкционирани ще послужат за назидание. На всички, които считат, че биха могли да продължат да работят постарому.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 + six =