Капон: Прокуратурата да си свърши работата за „Белене“

Дата: 14 Октомври 2013 Автор: БГНЕС

0
248

Когато имаш големи обороти, имаш шанса, да си купиш най-добрите специалисти. Никой не очаква Манчев да е най-добрият експерт, но когато има големи поръчки, би трябвало да се спаси инженеринговият смисъл. Това каза в „Студио БГНЕС“ пред Явор Дачков председателят на ЕНП Мария Капон.

Не го познавам този човек. Той прави няколко неща с фирмите си – удължаване на живота на 5 и 6 блок на „Козлодуй“. Удължаването на живота им става пред „Росенергоатом“ и „Електресите дьо Франс“, чиито подизпълнител е „Риск Инженеринг“. Имало е финансов проблем в рамките на удължаването. В момента „Росенергоатом“ си прави филиал и се разплаща с „Риск Инженеринг“ от територията на страната. Странен е начинът на решение за удължаване на срока. Следващият министър на икономиката беше Делян Добрев, той не сключва договора за удължаване на срока, заяви Капон.

Тя каза, че се смята, че трябва да се направи хранилище за отпадъци, мнението е, че това е мит, за 100 г. да имаш такова хранилище, ти пак трябва да видиш какво ще ги правиш такива отпадъци. Прави се такова хранилище от фирма с подизпълнител „Риск Инженеринг“ Това, че твърдят западните интереси, че се извлича плутоний от старите касети и това може да служи за производството на бомби, Русия не е опряла до това. Говорим от няколко години за 7 блок. Геоложкото проучване на 7 блок за АЕЦ „Козлодуй“ е възложено на „Риск Инженеринг“. Той е поел поръчката за проучването. Това трябва да го кажем, защото показва какво се случва на терена. Той беше в ремонтите на 3 и 4 блок. Той има и съдружник в няколко фирми, които правят износ на ток. Нормално е, когато работиш в определен сектор и си най-големия на Балканите. Всеки, който се е докоснал до енергетиката е поискал да вземе една инвестиция като ВЕИ, която да изплати за 4 г. Грешна е позицията на сегашния министър да говори за зелен данък, а трябва да се говори за такса, която да служи в изравняването на регионалните дисбаланси. За да може в тези региони да има повече пари за инвестиции, подчерта Капон. Според нея, най-важното, което трябва да направим днес е да си вземем изводите от „Белене“ и да не допуснем в Южен поток да се случи същата схема на финансиране, защото Русия ни предлага 8% лихва, трябва да се направи публичен търг за финансирането.

Мен Манчев не ме интересува, нито фирмите му, въпросът е кой във всичките години позволяваше това. Защото западните компании, за да могат да спечелят някакъв търг, трябва да имат правилните подизпълнители, а той винаги е Богомил Манчев. Това значи, че ние създаваме лоша среда, заяви Капон.

Един професор, най-добрият в ОВОС, проф. Иван Иванов е правил на „Уорли Парсънс“ ОВОС за Белене. ОВОС-ът за Белене се прави в началото и Парсънс преди да стане архитект-инженер, прави ОВОС. Те наемат най-добрия екип на проф. Иван Иванов от Техническия университет, който изпълнява тази поръчка. За да кажа, че имаме хора, които се справят блестящо със задачите. Той бива дисквалифициран и при ОВОС-а за Седми блок за съжаление. Там печели странна фирма, хасковско-испанска, която прави ОВОС-а. Когато имаш големи обеми обороти може да платиш гаранция на държавата за изпълнител. Трохите остават за тези, които свършват ефективно работата. За да имаме български предприемачи трябва да им дадем шанса да растат, за да имаме конкуренция, трябва да има някой, който да не задушава пазара, подчерта Капон.

Белене е репер, по него се събират интересите. Сега прокуратурата трябва да си свърши работата. Българските граждани имат нуждата да знаят, че в България има справедливост и прокуратура, заключи Капон. /БГНЕС

ВИДЕОТО ОТ ПРЕДАВАНЕТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen − 6 =