Консултантът на АЕЦ „Белене“ свързан с изпълнителя на проекта

Дата: 08 Октомври 2013 Автор: ТВ7

0
210

Дружеството „Уорли Парсънс“ е свързано с „Россатом, която е мажоритарен собственик на изпълнителя на проекта „Атомстройекспорт“

Дружеството „Уорли Парсънс“, което беше консултант на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, е работило в полза на руските интереси за проекта. Това твърдят от ДСБ. Според председателя на инициативния комитет за АЕЦ „Белене“ Мария Капон пък има явен конфликт на интереси и България може да спечели арбитражното дело, заведено от руския изпълнител на проекта.

 Консултантът „Уорли Парсънс“ учредява съвместното дружество „Интер РАО ЕЕС“ заедно с руската компания „Интер РАО“. Собственик на 42,5% от „Интер РАО“ обаче е „Россатом“, която е и мажоритарен собственик на изпълнителя на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ „Атомстройекспорт“. Така фирмата, която трябва да изпълни проекта, се оказва свързана с фирмата, която трябва да извършва надзора на проекта, тоест „Уорли Парсънс“. Това стана ясно от документи от руския търговски регистър, представени на пресконференция от ДСБ.

В същото време „Уорли Парсънс“ консултира българската страна по търговския спор за 1 млрд. евро в Арбитражния съд в Женева.

От ДСБ призовават прокуратурата да потърси отговорност на длъжностните лица, които са допуснали обвързани с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи и съдбата на НЕК. Според Мария Капон, която първа алармира за изплащане на суми на консултанта след приключването на проекта, договорът е трябвало да бъде прекратен още през март 2012 г.

Представителите на „Уорли Парсънс България“ не бяха открити днес за коментар.

ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen + fifteen =