Мария Капон: Ако в политиката няма ценности, всичко е „брак по сметка“

Дата: 07 Август 2014 Автор: BGNES

0
183

Много се радвам, че точно на Преображение Господне, който е голям празник за българската църква и всеки трябва да премине през своя катарзис, учредихме коалиция „Десните“. Искрено вярвам, че Преображението ще ни помогне да намерим повече съмишленици, а хората да припознаят истинския път за страната ни.

Пътят е само един – десният и той е третият път за България. Внушението, че ГЕРБ и БСП са единствената алтернатива за страната е погрешно. Така смятаме ние, членовете на коалиция „Десните“- „Синьо единство“, Българския демократичен форум, ЕНП и отделни личности от ДСБ. Работим върху идейната си платформа, защото смятаме, че ако няма ценности всеки „брак по сметка“, всяко средно аритметично няма как да доведат до добър край.

 В коалицията сме се събрали интересни хора с доказан опит в реформите в страната, какъвто е най-вече г-н Илко Семерджиев, хора с безспорно десни убеждения, каквато е Деница Сачева, други – с родова дълга битка в десницата като Жаклин Толева. А в ЕНП, която представлявам, смятам, че сме доказали с каузите си, че България е най-важна и много пъти, въпреки конюнктурата сме заставали на правилния път.

Питат ме кои са разделителните линии между нас и ГЕРБ, между нас и РБ – мога накратко да кажа: по делата ще ни познаете. Никога не сме били най-силни на думи, нашата позиция е, че делата са важните. В последните години думите за тези, които се наричаха досега десница, бяха обръщани в зависимост от географската ширина и популизма зае необикновено голяма ниша. Много лесно е да обещаеш светлото бъдеще, а от наша страна можем да гарантираме само работа и пак работа. Благоденствие може да има тогава, когато за хората има осигурени работни места. Знам, че, може би, това не е най-доброто за ушите на тези, които искат щедри обещания. Според мен, за да бъдем в клуба на истински богатите страни, а не просто в страна-членка формално на ЕС, трябва да можем да кажем, че с усилие и работа ще постигнем благоденствието. Както и с почтеност и широка коалиция от хора.

Служебното правителство ми изглежда като тест за широко обединение между комунисти и демократи. Фактът, че неговият състав бе ясен дни преди официалното му обявяване, говори за това, че то не се случва като самостоятелен акт на президентството. Все пак, тепърва ще наблюдаваме неговите дела. Но всички досега дадени заявки бяха много извън правомощията на служебния кабинет. Лично аз очаквам да си свърши задълженията по Конституция – да организира честни избори. Защото предишното служебно правителство се провали именно тук. Хората бяха по улиците близо година именно заради провала на служебния кабинет, който не осигури честните избори и създаде съмнение в обществото. До ден-днешен не е ясно какви и колко бяха бюлетините в Костинброд, беше ли това фалшива тревога или истинска. Досега не съм чула становището на президента към този му провал със служебния кабинет.

Очаквам правителството да продължи работата по бюджетната процедура, защото тя е много по обем и ще остане и за следващото правителство. Бюджетът за 2015 г. ще влезе в дневния ред на 43 НС и вероятно там ще претърпи промени. Очаквам да продължи работата и по партньорското споразумение с ЕС – в него ще се определи как ще се усвояват европарите през следващите 7 г. до 2020 г. Очевидни са отговорностите на правителството и смятам, че ще ги оценяваме по свършеното от тях. Но всички тези приказки как няма да носят отговорност нито за казуса КТБ, нито за липсата на актуализация на бюджета за тази година… Разбира се, че нямаше нужда от актуализация на бюджета, цифрите го показват – такава актуализация ще прави следващото правителство и поредното НС в един мандат, даден от гражданите в широко представителство. /БГНЕС

––––––

Мария Капон, председател на ЕНП.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen + nine =