Мария Капон: Важно е щастието на отделния човек

Дата: 13 Септември 2011 Автор: Радио К2

0
234

„Националната сигурност е съвкупност от индивидуалната сигурност на всеки един човек. Време е да поставим различен критерий – сигурността и щастието на отделния човек. Единствено политика, която се прави с грижа и любов към хората им смисъл и носи успех.”, заяви Мария Капон, председател на ЕНП и кандидат за президент, в интервю за радио К2. „Няма как в най-бедната държава хората да се чувстват щастливи. Дянков говори за растеж с 1%. Това е устойчива бедност. Персоналното ми разбиране за щастие е тази лична сигурност, в която се чувстваш добре с работата си, със сигурността си за утрешния ден, за здравето и образованието на децата си”, допълни г-жа Капон.

Известен вече е и партньорът й в президентската напревара – полковник Николай Кисьов. Мария Капон обясни, че изборът й за вице е продиктуван от желанието й да се отдаде уважение на българската армия в обществото и припомни, че президентът е и нейн главнокомандващ. Относно Николай Кисьов тя разясни, че той освен инженер, е и икономист, работил е във военновъздушните сили и е бил главнокомандващ на първата главна операция на НАТО и ЕС Босна и Херцеговина. Капон подчерта пред слушателите на Радио К2 несправедливото отношение към бившите военни, изтикани в периферията на обществото и заяви желание да промени тази нагласа и да осигури достойни старини на тези хора, както това се случва в останалите страни. „Защо тези военнослужещи да не могат да създават кооперации, да не могат да се сдружават и да са част от отбранителната система?”, предложи тя.

Тя смята, че президентът трябва да има активна позиция и упрекна липсата му на участие в Комисията за социална политика. „Червеният килим на президенството няма нищо общо с истинската роля на всяка една държавна институция.”, заяви тя. На въпрос как ще преодолее партийното в кандидатурата си, Капон отговори, че е свободна от такива пристрастия и държавническият подход надделява над всичко останало. „Мисля, че съм човек, който може стратегически да създава платформа, на която всички да намират своите решения. Нямам никакви притеснения от това как бих работила с управляващите. Аз съм човек, който уважава и държи на парламентарната република. Изискването е да има истинска парламентарна препублика, а не премиерска република по заповед на Щуката. Трябва да възстановим мястото на всяка една от институциите. Президентът има достатъчно функции по конституция и съм убедена, че могат да бъдат въплътени в работа и реално действие.”, завърши Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × three =