Мария Капон: Не е важно колко пари взема евродепутатът, а какво върши за ЕС и за страната си

Дата: 30 Април 2014 Автор: ЕНП

0
288

Между 5-7 хиляди евро е заплатата на един евродепутат, плюс надбавки, като реално получават до 15 хиляди евро. Заплатата е еднаква за всички страни.

Уточнението за парите на евродепутатите, които ще избираме на 25 май, направи бившият евродепутат Петя Ставрева в студиото на бТВ.

7900 евро е заплатата, плюс добавки от участие в комисии, доуточни Мария Капон. Така реалнатасума, по дучите й, която може да си докара един депутат е около 15 – 16 хиляди евро и тя е еднаква за всички страни.

Няма ведомствени жилища. Наемат си хотел или жилище под наем. Всеки евродепутат получава дневни 296 евро срещу подпис, че е бил на заседание съответния ден, които са извън заплатите, посочи Мария Капон.

Важното, според нея обаче е какво работят евродепутатите и дали са ефективни за целия ЕС и за своята страна.
Около 25 000 евро се полагат на месец за съветници и национален офис, посочи още Капон като акцентира на тяхната важност за доброто представяне на всеки евродепутат и за ефективното формиране на политики.
Въпреки че всяка седмица в ЕП има заседание, хипотетично е абсолютно възможно минимално да се ходи на работа, обясниха евродепутатите, тъй като дори да не присъства на заседания, евродепутат не може да бъде отзован, допълни тя.
Всичко е въпрос на мотивация и на организация, обобщи работата на евродепутата Ставрева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × 4 =