Мария Капон подкрепи протеста на шофьорите със слухови увреждания пред Транспортна болница в Пловдив

Дата: 25 Май 2009 Автор: ЕНП

0
256

Шофьори със слухови увреждания обсадиха сутринта Транспортна болница в Пловдив с плакати  „Ние не сме негодни“, „Ние сме отлични шофьори“. Причина за протеста е отказът на специализираната комисия в здравното заведение да продължи шофьорските книжки на водачите. Повечето от тях са с дългогодишен стаж зад волана и нямат нито едно нарушение.  Преди дни гласност на проблема даде председателят на ЕНП Мария Капон от НАПРЕД, която сезира  Комисията по дискриминация и поиска проверка от Инспектората към Министерство на транспорта.

„Това е абсурдно, ние не сме различни“, обясни с жестове Християн Пейков, който има и свидетелство за управление на МПС от Испания. В ролята на преводач на глухонемите влезе Спаска Джангозова, организационен секретар на организацията на глухите в Пловдив и Пазарджик. „Направила съм проверка, никъде в страната няма такива случаи. Единствено в Пловдив слагат печат негоден“, обясни Джангозова. „Изнервени сме, не можем да работим, не можем да си возим децата. За да дойда дотук, трябваше да взема такси. Трябва да водя със себе си и преводач“, обясни  на жестомимичен език Иван  Бургов. Той показа шофьорска книжка от САЩ. В аналогична ситуация е и Сергей Гайдунов от Русия, който в родината си получил свидетелство, но тук не искат да му го продължат.

„Навсякъде по света тези водачи на МПС се славят като добри шофьори, господ им взима слуха, но в замяна на това те развиват отлично периферно и централно зрение, чувство за пространство и дистанция. Никъде по света тези хора нямат проблем с получаването на свидетелства за управление на автомобил, не е редно България да прави изключение“, заяви Мария Капон. От здравното заведение обясниха, че не са подновили книжките на шофьорите със 100 процента загуба на слуха. „Заключенията на лекарите не са лично отношение или дискриминация към хората с намален слух“, категорични са от спецкомисията. Оттам уточниха, че решението може да се обжалва  пред транспортната лекарска експертна комисия в София.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 2 =