Мария Капон: „Южен поток“ е спрян, но никой не се е отказал от него

Дата: 10 Юни 2014 Автор: Гласове

0
271

Автор: Елена Дюлгерова

„Тръбата е външноикономическо, а оттам – и политическо оръжие на Москва. Те изнасят влияние, а не стока. В геополитически план България няма нужда от това. Руското влияние е бездруго достатъчно силно. Разбира се, има и още един „дребен“ интерес – този на фирмите, консуматори на нашите пари, които щяха да го строят.“ Това казва в ексклузивно интервю по повод спирането на газопровода „Южен поток“ енергийният експерт Мария Капон.
По думите ѝ никое българско правителство – от тройната коалиция до днес, не се е отказвало от строителството на „Южен поток“.

– Г-жо Капон, какво се крие зад решението за спиране на „Южен поток“?

– Невъзможност за изпълнение на корпоративен ангажимент, който очевидно е бил поет по-рано от властта.

– Как си обяснявате факта, че то бе взето след срещата на Орешарски с американски сенатори?

– Това за мен е формална ситуация, която не бива да се надценява. Срещата е важна сама по себе си, но Европейската комисия отдавна бе втвърдила тона и беше ясно какъв е изходът.- Чии интереси обслужва строителството на газопровода и кой няма интерес от него в геополитически план?- Мисля, че и в друг разговор за „Гласове“ съм изразявала становище, че тръбата е външноикономическо, а оттам – и политическо оръжие на Москва. Те изнасят влияние, а не стока. В геополитически план България няма нужда от това. Руското влияние е бездруго достатъчно силно. Разбира се, има и още един „дребен“ интерес – този на фирмите, консуматори на нашите пари, които щяха да го строят.

– Как се преплитат политическите и икономически интереси в различните партийни среди в България?

– Това е много обширен въпрос – за дисертация. Но най-общо казано, преплитането е тясно. И това не е само български феномен. Но у нас демокрацията е силно изкривена, до неузнаваемост, защото тук парите под масата на няколко души тежат повече, отколкото данъците и таксите на милиони българи. Именно според влиянието на първите се управлява страната. Затова навремето говорех за операция „Чисти ръце“.

– Вчера разбрахме, че в интервю за ИТАР-ТАСС Янаки Стоилов е заявил, че БСП е „удивена“ от решението за прекратяване на реализацията на проекта „Южен поток“ и обявеното вчера от премиера решение „смущава“. Бихте ли коментирали това разминаване между „Позитано“20 и „Дондуков“1?

– Нормално е точно пред ИТАР-ТАСС да се изрази удивление. Именно там е поет ангажиментът и всеки кандидат за председателския пост в БСП е редно да се „изненада“ именно пред тези хора… Някои навици просто не са се променили.

– Въпреки решението за спиране енергийният министър Драгомир Стойнев продължава да настоява, че българското правителство не се е отказало от строителството на газопровода. Как тълкувате това?

– Българско правителство – не само това – никога не се е отказвало от строителството му. Това започна при тройната коалиция, продължи с пълни сили при Борисов, продължава и сега. Проектът просто е спрян, но никой не се е отказал от него.

– Първият заместник-председател на Комисията по международни отношения на руската Държавна дума Леонид Калашников определи решението на България да спре работата по проекта „Южен поток“ като „истински енергиен шантаж по отношение на Русия“. „Това със сигурност е свързано с Украйна, с този натиск от страна на Европа, който се оказва върху Русия“, заяви Калашников. Коментарът ви?

– Г-н Калашников е абсолютно прав, но думата не е шантаж, а защита от режим, който провежда инвазия. Москва е тази, която няколко пъти показа, че смята газа за оръжие, а не за енергия за хората, за стока. Така си игра с цените за Украйна, с какво ли не… Днес от какво се изненадва?Как трябваше да реагира Европа? Може би очакваше да се събуди с 35-хилядна войска на НАТО в Крим, която да обяви, че е от „местни доброволци“? Не. Ние не правим така. Политиката на силата не е за предпочитане пред силата на политиката.

– Според енергийния експерт от компанията „Рус Енерджи“ Михаил Крутихин България от няколко години е саботирала изискванията на ЕК и Третия енергиен пакет, но сега, при реалната заплаха за наказателно производство и санкции, е била принудена да промени тази своя позиция и затова решението на българското правителство не е изненадващо за Русия. Вие виждате ли връзка между санкциите на ЕК спрямо България и спирането на „Южен поток“?

– Крутихин е прав. Именно тази заплаха съхрани интереса на българските и европейските граждани от монопола на „Газпром“ и Москва. Наистина от години не се съобразяваме. Да не би по времето на т.нар. десен кабинет на Борисов да беше гарантиран достъпът на трети търговец до тръбата? Не, но за това сега се мълчи… за да се гласува. И така до другия път. Нашият народ е късопаметен.

– Сърбия също спря строителството на газопровода. Какво е вашето обяснение за това?

– Ако той не може да тръгне у нас, е въпрос на добро европейско възпитание да бъде спрян и в Белград. Все пак няма как да стигне дотам. Поне не по този маршрут. А в Сърбия са все още в процес на присъединяване към Европейския съюз – знаете колко дълго може да продължи това.

– Очаквате ли и другите страни, участнички в проекта, да го „саботират“?

– Едва ли ще им се наложи при тези обстоятелства.

– Какви са „плюсовете“ и „минусите“ за България – в случай че строителството продължи, и обратно, ако проектът бъде спрян?

– Ако го няма, ще продължим с акцент върху интерконектори, връзка с азерски газ, роден добив и т.н. Все по-евтини решения за потребителя. Ако не, ще си отворим ново „Белене“ за обогатяване на една група хора, а ползите са хипотетични и то след 20-ина години.

– Виждате ли някаква връзка в действията на Орешарски, свързани с „Южен поток“, и исканията на оставката му?

– Да, но предпочитам да му дам време той сам да го каже. Връзка има и тя е много, много сериозна. Неслучайно говоря за „Южен потоП“ – потопът вече завлече един кабинет…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × 3 =