Назначението на Кулишев няма да доведе до операция “чисти ръце”

Дата: 03 Юни 2008 Автор: Bulgarian Post

0
185

Лидерът на ЕНП Мария Капон заяви, че биографията на новия директор на Агенция “Митници” Христо Кулишев е притеснителна. Тя е категорична, че единственият начин да бъдат прекратени злоупотребите в агенцията е тя да се обедини с Националната агенция по приходите.

Мария Капон е категорична, че митниците са част от политическата корупция. “За мен назначението на г-н Кулишев показва, че няма как правителството да направи явно операция „чисти ръце”, защото не е важно само да докажеш, важно е какви са ти контактите. В операция „чисти ръце” доказателствата са само края, съмненията са по-страшни”, заяви лидерът на ЕНП.

Мария Капон напомни, че по време на югоембаргото Христо Кулишев е бил началник на Главно управление „Митници”. “Всички знаем какво се случваше тогава”, заяви лидерът на ЕНП в ефира на бТВ. Тя допълни, че около неговите синове, които са митничари също има много съмнения.

През миналата седмица „Mediapool“ припомни, че срещу доведения син на Кулишев Иво Ангелов имаше дело. Ангелов, който също е митничар, бе подсъдим по едно от делата на сочения като крупен контрабандист Николай Методиев-Пилето. И Пилето, и Ангелов бяха оневинени от съда през април. Родният син на Кулишев – Максим, също е митничар.

Според Мария Капон Агенция „Митници“ трябва да премине към Националната агенция за приходите.

По думите й единствено сливането на Агенция “Митници” с Националната агенция по приходите би ограничило злоупотребите с акцизи. Тя е категорична, че една единна агенция по приходите би имала информационна банка, което ще позволи контролът върху приходите от акцизи да бъде засилен.

Лидерът на ЕНП обясни, че на много места в Европа събирането на всички приходи от една институция е често срещана практика. За пример тя посочи Великобритания и Холандия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 + fourteen =