Олигарси, независимо от завидното си богатство, продължават да получават от държавата…

Дата: 18 Март 2009 Автор: EНП

0
332

Олигарси, независимо от завидното си богатство, продължават да получават от държавата атрактивни терени на безценица 

Проверката на ДАНС в земеделското министерство ще даде отговор на много въпроси, каза заместник председателят на ЕНП Елеонора Николова 

ДАНС е в Министерството на земеделието и по-специално в Държавен фонд „Земеделие”, за да изследва многобройните сигнали, които е получила и които са в няколко посоки. Едната посока е със замените на горски фонд и на земеделски земи, които в огромната си част, нека да кажем над 90%, ощетяват държавният интерес и облагодетелстват частни персони. Това каза независимият народен представител от Единна народна партия (ЕНП) Елеонора Николова по повод проверката на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Така се получи, че особено с терените за голф игрища има няколко имена на олигарси, които независимо от завидното си богатство продължават да получават от държавата атрактивни терени на безценица. Това е много важна проверка, защото тя ще даде отговор на много въпроси натрупани в обществото – за заменките, за облагодетелстваните на определени физически лица публични личности – олигарски, за начина, по който се разпореждат с българските пари и за това до колко справедливо и отговорно държавата се отнася към всички земеделски производители, които чакат да получат пари по одобрени проекти, какво се случва с техните пари, каква е политиката, кой носи отговорност за всичко това”, „В парламентарния контрол, който мина ние атакувахме министър Цветанов с три заменки и се оказа, че той най-отговорно ги призна и заяви, че това е негово желание да обслужва инвестиционни потребности на инвеститори. Този човек защо е назначен – да прави земеделието или да обслужва корпоративни, политически и групови интереси?”.
Елеонора Николова припомни, че ЕНП е внесла сигнал в Главна прокуратура за седем договора сключени в МЗХ за много кратък период от време, които са за над 4 млн. лв. „Част от тези договори са с много големи въпросителни – сключени на 29 август миналата година, работата е получена на 30 август, много спорни са заданията, възнагражденията са фрапантни. Една от фирмите, която е получила над 600 000 лв. по два договора дори няма търговски офис, защото на адреса, който е посочила живеят студенти и то от 10 години. Това са сериозни неща”.

„Ние искаме да се изследва нещо много важно и това е, че с тези договори ДФЗ възлага на две адвокатски кантори да направят определение за т. нар. „свързаност”. За нас е много важно да видим като краен продукт какво се е получило, какъв е този нов компонент, който обърнат към минало време, към проекти, които са одобрени, въз основа на тях са сключени договори, одитирани са от ЕК и са приети за перфектни, как този нов компонент се отнася към тези договори, дали това не е в основата на факта, че земеделски производители не си получават парите по одобрени проекти, за които те са теглили кредит”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

8 − three =