Мария Капон и Елеонора Николова предлагат антикризисна мярка за съхранение на работни места

Дата: 19 Март 2009 Автор: ЕНП

0
299

Посланикът на Германия Михаел Гайер се надява тяхното предложение да бъде прието по възможност по-скоро, за да се помогне на бизнеса при решението на сложния казус

Председателят на ЕНП г-жа Мария Капон  и заместник председателят на партията г-жа Елеонора Николова внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В него се предлага Агенцията за следприватизационен контрол да получи пълномощия да договаря с длъжниците си приемлив за двете страни начин за изплащане на дължимите неустойки, чрез спогодба за разсрочване на вземанията по искане на купувачите по приватизационните договори.

В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол се казва още:

”Агенцията за следприватизационен контрол до момента не е упълномощена да преговаря с длъжниците си за разсрочено плащане. Редица фирми към момента имат проблеми и се намират в ситуация, при която трябва да избират пред това да платят задълженията си и обявят фалит, или да не плащат като по този начин поставят себе си в позицията на закононарушители. Чрез изменението на законовата база Агенцията ще получи пълномощия да договаря с длъжниците си приемлив за двете страни начин на изплащане на дължимите неустойки.

Парадокс e, че част от вземанията са за присъдени неустойки заради неизпълнен ангажимент за разкриване на нови работни места или запазване броя на съществуващите. Проточилите се в годините съдебни процедури, натрупването на лихви, принуждава длъжниците да съкратят нови работни места, за да обслужат така натрупания дълг.

Настоящият законопроект цели да улесни този процес така че да се намалят до минимум възможните щети върху производствата, както и да се предотврати загубата на работни места. В условията на финансова криза много от чуждите инвеститори, които иначе съвестно изпълняват договорните си задължения по отношение на приватизираните от тях предприятия, също изпитват недостиг на свеж капитал. Нито Агенцията за следприватизационен контрол, нито приходната администрация имат полза от несъбираеми задължения. Ето защо, ние предлагаме възможността такива задължения да могат да бъдат обект на договаряне и да бъдат разсрочвани в приемливи и за двете страни граници.”

Още по темата:

>> Писмо от Михаел Гайер, посланик на ФР Германия, до председателя на НС Георги Пирински 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

sixteen + 10 =