Никой не е по-голям от пазара!

Дата: 13 Февруари 2009 Автор: в. „24 часа”

0
300

В икономическа криза не смятам, че държавата има право, заради механизмите, които създава и непрозрачността, някой да понася материални щети  допълнително.  

Мария Капон, Народен представител и Председател на Единна народна партия

Много е смешно, когато със законодателен или регулаторен механизъм искаш да спечелиш пазарен дял. Чрез две различни законодателни поправки „Булгартабак“ и дистрибуторите му се опитаха да направят точно това. Първата беше в закона за тютюна за задължителна регистрация по ДДС за всички, които продават цигари. Втората бе за намаляване на срока, в който е валиден старият образец на бандерол. Тя е въпреки заповедта на министъра на финансите, издадена на 28 ноември преди решението в бюджетната комисия, с което бе приета промяната.

Какво поражда тя? Част от предприятията, които са имали бандероли със стар образец, незалепени върху продукция, са успели да ги върнат в Агенция „Митници“. Спрели са производството през декември и чакат да изтече законният срок от 1 месец за възстановяване на акциза. По време на дебата в бюджетната комисия въз основа на моето предложение за удължаване на срока за валидност на бандеролите от Агенция „Митници“ и финансовото министерство ни увериха, че ще се опитат в кратки срокове за голямото количество върнати бандероли да възстановят акциза. Това е първият и по-малък проблем.

Вторият е за всички вече произведени цигари. Нямаше процедура, с която, след като бъдат изтеглени към края на март от мрежата нереализираните цигари  да бъде възстановено ДДС и акциз на производителите. Чух обвинения как едни милиони ще излязат от него. Нищо подобно. Никой не може да купи бандерол от стар образец след 1 01 2009 г.. Говорим за произведена продукция. Към 31 март тя няма да бъде продадена и естествено, че търговците ще започнат да я връщат.

Цялото количество нереализирани цигари трябва да  бъде върнато в акцизен склад, описано от Агенция « Митници « и тогава унищожено.На тази база  акцизите и ДДС  ще бъдат възстановени на производителите срещу бандероли от новия образец.Това е процедурата на Агенция «Митници», установена  в бюджетна комисия.

Има и друга възможност обаче –да стимулираме сива икономика!Може да се окаже, че търговци ще оставят количества да се продават под масата. Какъв е смисълът нарочно да генерираме сива икономика? Когато видиш, че лесно продаваш цигари под масата, утре ще търгуваш и цигари без бандерол. Чий е интересът да го допуснем?

Големият въпрос е и за предвидимостта на държавата. „Булгартабак“ се опитва да съхрани пазарния си дял, защото се притеснява, че фалиралите  дружества, които не можеше да управлява, са започнали да работят при частния собственик. Какво ще се окаже – че „Булгартабак“ ги е управлявал зле.

Всички смятахме, че тези фабрики се купуват заради имотите в центъра на градовете. Но днес виждам, че в Пловдив са създадени 260 работни места. Не трябва чрез законодателен механизъм да има риск за тези работни места. Това беше в основата на битката. Загубих я,  но  ЕНП спечелихме тази за премахване регистрацията по ДДС на търговците с цигари, с което 100 хил. човека – 30-40 хил. търговци с техните семейства имат шанс за поминък.

В икономическа криза не смятам, че държавата има право, заради механизмите, които създава и непрозрачността, някой да понася материални щети  допълнително.

След изсипаните върху мен обвинения се оказа, че всички « лобисти» трябва да фалират. Защото за моето предложение въпреки резонните аргументи имах само един глас» за» в бюджетната комисия.

Никой никога обаче не може да е по-силен от пазара. Моля господата от „Булгартабак“ да се научат на счетоводство и пазарна икономика. Нека да кажат – ами данъците, които ще бъдат платени върху продаденото количество, а загубата, която ще понесат дружествата – къде отива тя счетоводно?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × five =