Позиция на ЕНП по повод решението за удостояване на Владимир Путин с титла „доктор хонорис кауза”

Дата: 13 Февруари 2009 Автор: ЕНП

0
335

Българската академична общност е удостоила с това високо признание личности като Иван Вазов, Фредерик Жолио Кюри, Умберто Еко, Жак Дерида или  Рихард фон Вайцзекер и Франсоа Митеран. До тези имена е невъзможно да се прибави името на настоящият руски премиер, в какъвто и да било контекст, още по-малко в този на високо академично отличие. 

Академичната общност да запази достойнството на България и да остане лидер на свободния дух.

Позиция на ЕНП 
по повод решението на ректорското ръководство на ВТУ „Св. Кирил и Методий” 
за удостояване на Владимир Путин с титла „доктор хонорис кауза”

Във връзка с решението за удостояване на руския премиер Владимир Путин с почетното звание „доктор хонорис кауза” на ВТУ „Свети Кирил и Методий”, се обръщаме към академичния съвет на университета и лично към ректора проф. П. Легкоступ с настойчива молба да преразгледат намеренията си за подобно неоснователно и уронващо националното ни достойнство действие.

Ние сме дълбоко убедени, че в съвременния свят политиката трябва да гарантира правата на всеки човек и да реализира интересите на общността с демократични и мирни средства. За съжаление провежданата от руският премиер Путин политика през последните години не само нарушава този принцип, но и грубо погазва основни демократични ценности, права на човека и общността, международни договорености и икономически споразумения. В днешния ден, когато света се нуждае от ново партньорство и сътрудничество за да преодолее рисковете на икономическата криза, авторитарното поведение на руската политика, доминирано от имперските амбиции на нейния премиер  е най-малкото неадекватно и неприемливо.

Опитите на някои политически среди у нас за нездраво обвързване на страната ни с олигархичната руска политика са опасни за националните ни интереси и несъвместими с европейското развитие на България. За българските граждани, които съвсем неотдавна понесоха лишения от едно самоволно решение именно на Владимир Путин да наруши доставките на газ за  България и Европа  и все още очакват компенсации за понесените щети е унизително да приемат, че българската академична общност преценява подобно поведение като „ изключителни постижения в хуманитарните, природо- математическите науки и изкуствата”, каквото е изискването за присъждане на титлата „доктор хонорис кауза”. Българската академична общност е удостоила с това високо признание личности като Иван Вазов, Фредерик Жолио Кюри, Умберто Еко, Жак Дерида или  Рихард фон Вайцзекер и Франсоа Митеран. До тези имена е невъзможно да се прибави името на настоящият руски премиер, в какъвто и да било контекст, още по-малко в този на високо академично отличие.

Затова, уважаеми преподаватели от ВТУ, запазете достойнството на академичната общност и на всички нас – граждани на европейска България, прекратете тази компрометирана инициатива и си върнете полагаемото се по призвание място на всеки учен – лидер на свободния дух.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fourteen − 12 =