От aнтична Гърция до ден днешен няма дясна и лява олигархия

Дата: 08 Януари 2009 Автор: в. „Новинар”

0
340

Като юрист не мога да допусна да се обезсмисля трудът на стотици хиляди хора, за да го крадат и управляват двайсетина души, скрити зад гърба на политически, съдебни и полицейски завеси, твърди депутатката 

Елеонора Николова, зам.-председател на ЕНП

– Г-жо Николова, как вие, депутатите от комисията за корупция в НС, ще стартирате в новата пленарна сесия 2009 година?

– Още в края на 2008 г. бяха уточнени темите на парламентарния контрол, с който постоянната комисия за борба с корупцията ще започне работа – замените на гори, работата на митницата, одитиране на разпоредителните сделки с български имоти от нашите посолства зад граница. Ще продължим работата и по сигналите, получени от граждани и институции.

Щастлива съм, че това, което преди звучеше като екзотика, днес е актуална тема за цялото общество и за широк периметър от политическите сили. Операция „Чисти ръце” е жизнена необходимост за цялата нация, защото корупцията в България прояде цялото общество и замени нормалните правила на живот с успоредни.

Моралният упадък на поколението на прехода е на път да се превърне в норма на възпитание за подрастващите. Това аз като майка не мога да допусна. Като юрист не мога да допусна да се обезсмисля трудът на стотици хиляди хора, за да го крадат и управляват двайсетина олигарси, скрити зад гърба на политически, съдебни и полицейски завеси.

Като политик няма как да застана пред съгражданите си и да ги лъжа, че страната ни ще се оправи и е реален член на Европейския съюз, че животът им ще стане по-добър, ако не изрежем този тумор, който е на път да стане по-голям от волята на гражданското общество в България.

– От 1 януари т. г. влезе в сила и законът за конфликта на интереси, дали вече народните избраници са декларирали за такива случаи?

– Предстои избраната комисия да проведе своето заседание и да утвърди вида на декларациите, които следва да депозират депутатите. В тях всеки един народен представител следва да заяви своите професионални и бизнес интереси, както и тези на членовете на семейството си.

За първи път в този кръг са включени и лицата, с които има създадени фактически съпружески отношения. В други държави това задължение е скрепено в етичен кодекс. Такава е практиката в Англия, Шотландия. Съществува и специална комисия, която се сезира по сигнали. Такива сигнали могат да отправят граждани, медии.

– Постъпват ли при вас жалби срещу корупционни сделки и действия? Колко са писмените оплаквания, постъпили от граждани, и за какво най-често се жалват те?

– Разбира се, че постъпват. Много сигнали получавам и в депутатската си приемна в Русе. Гражданите съобщават за различни случаи, в които смятат, че е нарушена справедливостта и че мотивировката за служебното нарушение е предполагаема корупция. Най-голям дял от оплакванията са свързани с конкретни прокурорски преписки или съдебни дела.

От една страна, това е добре, защото очевидно хората демонстрират доверие към нас, от друга, показват колко несъвършено работят институциите в страната, след като депутатите трябва да работят като омбудсман. В комисията се води точна статистика на броя на постъпилите сигнали.

Практика е да изискваме проверка и отговор от институции. За нас е важно да не остане нито един непроверен сигнал. Комисията разглежда и анонимни сигнали, ако сметне, че в изложението се съобщават конкретни данни. Помните сигнала срещу офицера Алексей Петров, който не се оправда.

– Корупцията е манталитетен проблем, вие като опитен юрист какви мерки бихте препоръчали на правителството срещу това остро инфекциозно заболяване?

– Корупцията е и социален, и икономически, и културен, и морален проблем. Тя в драматичните си размери влияе на свободния пазар, който е един от фундаментите на демокрацията у нас. Културен проблем е, защото излъчва послания, които нямат нищо общо с духовността и способностите на хората.

Социален, защото създава неравенство не на база на свободната конкуренция между личности, а заради сделки зад гърба на обществените порядки. Морален, защото изкриви представите на обществото за почтеност, за добро и зло, за успех и неуспех, за правилно и неправилно.

Рецептата е една – стриктно спазване на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и последващ контрол. Няма нужда от голям опит, за да кажа на правителството, че трябва да действа веднага, както срещу високата корупция по горните етажи на властта, и тук нямам предвид само изпълнителната, но и съдебната власт, така и срещу т. нар. малка корупция, в която 20 лв. на пътя ти дават усещането, че си минал метър. Силата на закона е в неговото спазване. Това са част от мерките, които Единна народна партия предлага в меморандума „Чисти ръце”.

– Преди време вие казахте, че страната ни се управлява по латиноамерикански модел от 20 фамилии, така ли е все още?

– Естествено, че е така. И мисля, че е ясно за всички. За всеки средно информиран е очевидно кой управлява в Русе, във Варна, в Бургас, в Пловдив, в Дупница… Същото е валидно и за София, но тук „фамилиите” са малко повече. Затова днес ми е много странно, когато хора с претенции да са опозиция смятат, че ще организират алтернативата на сегашното статукво, договаряйки се пак със същите „фамилии”.

Нали разбирате, за публиката се прожектира червено-син мач, а спонсорите са едни и същи. Наглостта стигна дотам, че бившият премиер Костов се „терзае”, че в името на държавата пожалил дясната олигархия. Това е цинизмът. От времето на антична Гърция до ден днешен няма дясна и лява олигархия. И това е въпрос на грамотност. Но много ясно показва, че тези хора са склонни да делят крадците на наши и ваши, според това кой кого спонсорира, а за гражданите в страната тегобите си остават едни и същи, а шансовете им за успех се изземват от „богопомазаните”.

– Говори се, че след яките санкции от ЕК и бездействието на властта т.г. ще последва предпазна клауза в областта на правосъдието. Ще стане ли така според вас?

– Ако това се случи, ще бъде лошо за всички ни и това трябва да се каже открито. Клаузата в областта на правосъдието не зависи само от изпълнителната власт и това също трябва да е ясно. Казвам го, защото е време да избягаме от безсмислени опозиционни крясъци, когато са поставени под заплаха интересите на цялата държава.

Това, което тормози гражданите – чувството за безнаказаност, за липса на справедливост, ще бъде дефинирано като присъда на европейско ниво. В този контекст остава висящ въпросът кому е нужна независимостта на съдебната власт, когато тази независимост се превръща в заплаха за държавността и гражданите. Не мога да гадая дали ще има предпазна клауза, но знам, че всички заедно трябва да избегнем тази вероятност да стане реалност.

– От отношенията ни с ЕС на практика зависи както икономиката, така и политиката ни. Какво ще се случва в политическия живот в страната ни до изборите наесен?

– Всички с ръка на сърцето трябва да признаем, че бяхме приети в ЕС най-вече по политически съображения. Затова бе нужно да догоним критериите, след като сме влезли в час. Това очевидно не се случва с темпото, което Брюксел очаква от нас. Единна народна партия изрази ясно становище, че това е тема, която изисква национален консенсус.

Уви, такъв все още не виждаме. За сметка на това темата се превръща в кална топка, с която се замерят предизборно различни партии и охотно „доносничат” за сметка на България пред свои приятели в Страсбург и Брюксел. Може би това е рефлекс, останал от времето на Съветския съюз, когато на власт в България беше този, който беше най-добре приет в Москва.

Колониалното мислене, което сами си произвеждаме, е унижение както за националното ни самочувствие, така и за политическия живот в страната. А не е толкова сложно! След като до една отсечка на Околовръстното могат да застанат премиер и кмет, ухилени до ушите, то вероятно можем и да седнем на една маса малко по-сериозни, за да обсъдим общите мерки, които трябва да се вземат по взаимоотношенията ни с Брюксел.

Политическите прогнози са работа на социолозите и анализаторите. По принцип политическият живот преди избори оглупява, защото обикновено спира работата в полза на държавата и почва работата в полза на партиите. Понякога себеизтъкването и охулването добиват комични размери, които отблъскват хората.

Не можеш да плачеш цяла година, че бюджетът не ти достига, а накрая да се окаже, че не си успял да оползотвориш дори този, който имаш. Не можеш да се оплакваш пред президента и пред цялата нация, че умишлено си лишен от председателски права, и след това да се измъкваш по терлици. Лъжата в политиката винаги се наказва.

Гражданите очакват твърд, последователен и прагматичен подход, за да си подредим държавата. Те искат срещу данъците си да получат услуги, а не бюрокрация. И то услуги на европейско ниво. След като военните ни могат и постигат натовски стандарти, значи и администрацията ни може да постигне нивата на Европейския съюз. Простичко казано, изисква се обещанията да се окажат истина.

Интервю на Аделина Делийска

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × 2 =