Политическият натиск и произвол на местните избори поставя в опасност демокрацията в България, предупредиха от Форум на извънпарламентарната демократична общност

Дата: 12 Ноември 2015 Автор: EНП

0
238

Днес се проведе работна среща между Форум на извънпарламентарната демократична общност и представители на посолства и на представителството на Европейската комисия в България. Тема на срещата бяха изминалите местни избори.

Форумът се състои от представители на Единна народна партия, Глас народен, Движение „Демократично действие“ – ДЗ, НДСВ, ДЕОС и гражданската квота на Коалиция „Десните“. Форумът е инициатива готова да се противопоставя активно на опитите да се деградира демокрацията у нас, не е идеологическа платформа и е отворен за присъединяване на други демократични формации.

На срещата бяха представени доказателства – подправени, поправяни и „сгрешени“ протоколи, видео записи от провеждане на изборния ден и преброявания на бюлетини, и други свидетелства от застъпници на извънпарламентарни партии, които ясно доказват натиск, некомпетентност, а на места и умишлена злоупотреба с вота на избирателите в полза на най-голямата политическа сила в страната.
Целият държавно-партиен апарат бе превърнат в машина за избори, европейските фондове в мотив за натиск, а отделни кандидати бяха заплашвани с данъчни проверки и инспекции от всички възможни институции. Това на места доведе до отказ от участие в избори и дори до безпрецедентни откази от участие в балотаж, включително преди финалния избор.
Близо 60% от българските граждани пренебрегнаха тази имитация на избори, а други 20% се възпротивиха на подобен диктат от страна на управляващите. Въпреки това в страната се демонстрира циничната теза за стабилност на управлението и неграмотност на населението, с което се оправдава огромният брой невалидни бюлетини.
Участниците в срещата бяха информирани, че страната на практика е лишена от основна ценност и инструмент на демокрацията – правото за провеждане на свободни и демократични избори. На практика политическа партия ГЕРБ прави опит да върне незабравените комунистически времена, когато функционираха първичните партийни организации по месторабота. Гражданите са изправени пред задълбочаващ се евроскептицизъм, демотивация за участие в политическите процеси и емиграция. Беше изразена готовност за информиране на медиите в Западна Европа и Съединените щати, както и на съответните европейски институции за погазването на основни права на гражданското общество у нас.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × 3 =