Промени в закона за ДДС предлагат Мария Капон, Нено Димов и Антонела Понева

Дата: 17 Юни 2008 Автор: EНП

0
189

Цените на горивата на международния пазар се повишават по безпрецедентното начин. Това ще доведе до поскъпване не само на транспортните услуги, но и на всички цени на стоки и услуги.

Необходими са мерки за подпомагане на българската икономика срещу тази криза. Забавянето на тези мерки води до допълнително напрежение и усещане за нестабилност и несигурност.

Отчитайки, че акцизите върху горивата не могат да бъдат намалени поради поети международни ангажименти предлагаме:

  1. От 1. Юли 2008 г. ДДС  да бъде намален от 20% на 18%
  2. От 1 януари 2009 г.  ДДС да бъде намален от 18% на 16%, като за лекарствата, помощните средства за хората в неравностойно положение, учебниците и книгите дa има диференциран ДДС от 5%.

Първото предложение е изпълнимо, без да се наруши приходната част на текущия бюджет. Приходите от ДДС върху горивата са пресметнати при цена от 68$/барел. Днес тя е над 130$/барел. Отчитайки и курсовата промяна на долара (прогноза 1,40 – сега 1,25 и тенденция това ниво да се задържа до края на година) спрямо лева, само от това увеличение в бюджета ще постъпят над 560 млн. лева повече. Имайки предвид натрупването върху останалите цени, резултатът ще е около 1 милиард лева повече приходи. 2% намаляване на ДДС струва на бюджета едва 810 милиона лева.

Към края на месец април вече беше събран планираният 3% излишък или около 1,5 милиарда лева. При този темп, в края на годината ще има повече от 3 милиарда лева над планирания излишък. Това позволява безпроблемно общо намаляване на ДДС от 18% на 16% и 5% за лекарства, помощни средства, учебници и книги.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 + three =