Разследват фонд “Земеделие” по сигнал на ЕНП

Дата: 12 Март 2009 Автор: ЕНП

0
315

Буди съмнение фактът, че договорът е сключен на 29 август, а работата по него е приета на 30 август и са платени значителни пари, от порядъка на 300 – 400 000 лева. Няма как да се изработи продукт за такова кратко време. Да прибираш пари в ситуация, в която всички очакваме европейските пари да стигнат до хората, прилича на действията на мародер, който преджобва пострадал или убит човек. 

С резолюция за образуване на незабавно досъдебно производство реагира главният прокурор Борис Велчев на сигнала на Единна народна партия (ЕНП) за нови злоупотреби на длъжностни лица във фонд “Земеделие”.

В изпълнение на форсмажорния екшън план, във фонда са правени несъстезателни процедури за избиране на изпълнители, като в кратък срок са раздадени над 4 млн. лева, сигнализират от ЕНП. За да докажат твърденията си, председателят на партията Мария Капон и заместникът й Елеонора Николова са представили 7 договора, сключени в периода 20-30 август 2008 г. от ДФ “Земеделие”, въз основа на които са дадени парите.

“Там има една много сериозна одитна институция, която си определя възнаграждението на 70 000 лева, на друга фирма възнаграждение за първия етап е 800 000 лв., а работата на всеки един адвокат за втория етап на проекта се изчислява на 6 000 лева дневно”, разкри солидните хонорари Елеонора Николова. Два от договорите касаят възлагането на създаване на етична структура на фирма-фантом. Просто на адреса, на който е регистрирана фирмата, живеят студенти, уточни Николова.

“Буди съмнение фактът, че договорът е сключен на 29 август, а работата по него е приета на 30 август и са платени значителни пари, от порядъка на 300 – 400 000 лева. Няма как да се изработи продукт за такова кратко време”.

В по-голямата част от договора е да се изработят определения за т.нар. свързаност, едно изискване, което към 2002-2006 не е съществувало.

И в 2008-2009 г. с обратна сила, по отношение на голяма част от проектите си прилага нов критерий, който по думите на Николова лишава окончателно от възможността да получат финансирнане по одобрени проекти редица земеделски производители, които не знаят какво да правят, за да се справят с проекта. “Хората са класирани, подписали са договори, заложили са жилищата си, имуществото си, теглили са сериозни кредити , изпълнили са проекти и сега няма да получат компонента от Европейската комисия”, обясни Елеонора Николова.

Според ЕНП не може този голям скандал да остане без последствия. Николова смята, че отговорност трябва да понесат не само бившият изпълнителен директор Атанас Кънчев и неговият заместник Паликарски. Много са хората, които трябва да обяснят защо се усвоиха тези 4 млн., какво получихме ние като данъкоплатци и как се изработиха нови компоненти и нови изисквания, които са отнесени към вече сключени договори по начин да загубим окончателно европейски пари.

Според нея има какво да каже и земеделският министър, който прави международни воайажи в присъствието на Паликарски.

“Да прибираш пари в ситуация, в която всички очакваме европейските пари да стигнат до хората, прилича на действията на мародер, който преджобва пострадал или убит човек”, каза зам.-председателят на ЕНП.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × one =