Следващото правителство трябва да е експертно

Дата: 24 Май 2009 Автор: Aгенция БЛИЦ

0
231

Интервю с Красимир Каракачанов

България вече е в криза, която ще става по-тежка, страната има нужда от партии, които да защитават националните интереси, казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред агенция БЛИЦ. Според него държава с политическо противопоставяне и омраза не се прави. Следващото правителство трябва да е съставено от грамотни хора, които са се доказали като експерти, а не от партийни функционери, смята той. Каракачанов не изключва и коалиция между ГЕРБ и БСП след изборите.

– Г- н Каракачаков, след изборите за български представители в Европейския парламент, предстоят и за национален. Каква е вашата прогноза за бъдещето на страната след тях?

Първо да посъветвам българите да бъдат активни на изборите и да не ги подценяват, защото е много лесно да се недоволен от това, което се случва и да критикуваш, а когато се наложи да избираш, защото на 4 години ти имаш право да коригираш това, което не ти харесва, не го правиш. Калпавите български политици се избират от добрите български граждани, които не ходят да гласуват и след като на всички ни е писнало от участието на ДПС във властта и тяхното преяждане, вместо да мрънкаме по кръчмите и да обясняваме как не ги искаме, начинът е да излезем и да гласуваме за българските партии. Има хора с леви убеждения, нека да подкрепят левите партии, другите с десните да си гласуват за десните, има хора, които търсят алтернатива на сегашното ляво – дясно и противопоставяне, те могат да подкрепят движение “Напред”, защото ние искаме трети път за България. Стига с това ляво и дясно и с тази омраза. В последните 20 години изборите се печелят от партии, които най-много кряскат и обясняват как мразят тези, които управляват. Една държава не може да се управлява с омраза, няма ли взаимно разбирателство се разпада. Така се разпада и държавата България сега, държавността, институциите, нацията като цяло, защото 20 години държавата се управлява на базата на омразата. Сините обясняват как комунистите са мръсни и гадни и трябва да бъдат махнати, червените обясняват как като дойдат сините ще има реванш, “Атака” пък обяснява как мрази всички. Идва и един нов хубавец Яне Янев, който обещава да реже глави с дърворезачки, а това е нещо зловещо, не сме във времето на Сталин, за да говорим за такива неща. Практиката показва, че държавата се прави с любов, а не с омраза, защото след 20 години омраза сме на последно място в ЕС, сега можем да се сравняваме само с Албания.

– Какво ще е следващото управление, къде се вижда движение “Напред”?

Движение “Напред” е създадено като алтернатива на сегашния политически модел. Следващото правителство трябва да е съставено на базата на повече експертност, а не на партийни квоти. Тройната коалиция трябва да си ходи, ДПС преяде с власт, а БСП не направи нищо, за да се справи с корупцията и партизанщината, с назначаването на ключови позиции на хора , които са партийни кадри. Пример за това са последните назначения в държавни комисии броени дни преди да изтече мандата на управляващите. Търсят се места на хора, които няма да са повече депутати и сега се нареждат на работа, да имат някаква заплатка.

Следваща то правителство трябва да е съставено предимно от хора, които са грамотни и са се доказали, а не на партийни квоти, като 3:5:8 или друга формула, защото един партиен функционер отива в изпълнителната власт, за да обслужва интересите на своята политическа сила.

– Дали това е и намерението на партиите, които ще направят следващото правителство?

Те трябва да разберат, че България сега в криза и има нужда от грамотни хора и от партии, само ако те обслужват националите интереси

– Бихте ли се коалирали с ГЕРБ след изборите?

Ясно е вече, че ГЕРБ ще е водещата политическа сила, но няма да има собствено мнозинство, а и дори да има, е много глупаво да се прави такова, ако е крехко и много лесно може да бъде пробито с един два гласа. България се намира в тежка криза и ще става по- зле. Очаква се сериозните последици да се усетят към края на годината, нужно е да има стабилно парламентарно мнозинство и да грамотни министри, а не партийни послушници.

– А ако има формат ГЕРБ – БСП?

Доколкото чух Бойко Борисов каза, че няма да им такова нещо.

– Каза го преди изборите, а ако си промени мнението след вота?

Вярно е, че сме нагледали на какво ли не. БСП твърдеше, че ще поиска сметка на НДСВ за царските имоти, за автомагистрала Тракия, за БТК, но не направи нищо в тази посока, а и Сакскобургготски се закле два дни преди изборите, че няма да управлява с БСП, но видяхме и тази комедия да се разиграва, така че нищо не е изключено да се случи.

Следващото правителство трябва да е алтернатива на сегашното. Защо пък да не се привлекат хора в правителството, които не гравитират около партийни централи. Нито една партия няма потенциал да управлява сама, защото професионалистите са отвратени от това, което става и бягат от партиите. Заради това те трябва да бъдат поканени от партиите.

– Предстоят изборите за ЕП, къде ще е движение “Напред” след тях?

Очакванията са ни да успеем да мобилизираме гласоподавателите на четирите партии в движение “Напред – ВМРО ЗНС, ЕНП и Гергьовден и с кандидатурата на Любен Дилов за водач на листата се надявам да убедим и други граждани, че в Европейския парламент трябва да влязат хора, които отстояват българския интерес, а не да са представители на една или друга партия и заради това да гласуват с нашата бюлетина № 13. Отсега ги гледам всеки обяснява кой в кои интернационал ще влезе – либерални, социалистически, националистически… Смятам, че българската група евродепутати трябва да отстоява нашите интереси, а не да се дели и се противопоставя една на друга. Това, което видяхме през последните две години показва доста пошли практики, част от евродепутатите плюеха България максимално, за да трупат точки в свой интерес. Може би натрупаха някой и друг политически дивидент заради това, че са били кресливи и са злепоставяли България, но страната ни загуби като цяло. В ЕП се отстояват националните интереси без значение кой е на власт, най- вероятно след изборите правителство ще се смени и ако продължи тази практика, партиите, които са в опозиция да плюят България, за пореден път ще станем смешни и жалки пред Европа, защото нашата безгръбначност и характерният български нихилизъм да се плюем един друг доведе до това, че България е без авторитет и никой не ни уважава .

– Ако допуснем че имате ваше представили в Европейския парламент, отново ли ще повдигнете темата за пускането на спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй”?

Това е задължително, АЕЦ “Козлодуй” и българската енергетиката са каузите, които ние ще отстояваме в ЕП. България беше енергиен център на Балканите и загуби тази стратегическа позиция и стотици милиони евро само, защото тогавашните управляващи в лицето на НДСВ и на тогавашната преговаряща с ЕС Меглена Кунева, която сега е водач на листата на жълтите и на бившия външен министър Соломон Паси, не защитиха български национален интерес и продадоха АЕЦ “Козлодуй” при положение, че имаше и политическа воля в европарламента и лоби, което искаше да я запазим.

Другата ни основна кауза е българската идентичност, защото ние имаме своите специфични интереси, на база на история и култура.

– Това как кореспондира с темата за Македония?

Тя е част от българския национален интерес. Нашите резерви спрямо влизането на Македония в ЕС, са свързани с това, че тя води политика против България, една политика, която е тотално антибългарска. Хули България, оправдавайки се с това, че македонските медии са частни и те не могат да им казват какво да пишат. Ние не поставяме въпроса за медиите, а за държавната политика на Македония, което е антибългарска. Ако отворим един учебник по история ще видим, че българите там са наричани татари, окупатори, убийци, фалшифицирана е българската история, като се започне от Кирил и Методий, Самуил и се стигне до 20 век и Никола Вапцаров. Там се внушава, че всичко това е част от една македонска история, което е смешно. Това трябва да бъде спряно като практика от тяхна страна.

Същото важи и за Турция, тя не е готова за ЕС. Това не е светска държава и не покрива много критерии по правата на човека и други неща, които доста я отдалечават от ЕС.

Камелия Цветанова, БЛИЦ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × five =