Три години ни управлява търговска коалиция

Дата: 29 Юли 2008 Автор: ЕНП, Мария Капон

0
276

Сега трябва да направите избор между баланса и интересите си на търговската коалиция, на партньорите и съдбата и начина на живот на българските граждани. 

Изказване на Мария Капон по време на вота на недоверие срещу кабинета „Станишев” 

Благодаря Ви г-н Председател,

Позволих си да помоля моя колега Величков, за да мога да отговоря частично на всичко, което каза вицепремиерът Плугчиева преди малко, защото смятам за много важно винаги от тази трибуна да си говорим истината. И тя дойде в българското Народно събрание с желанието да има наистина един диалог, един контрол от страна на опозицията. Опозицията да не е просто демократично украшение на мнозинството, каквото то реално желае през цялото време да бъде.

И тъй като г-жо Плугчиева ние наистина на база на Ваше предложение говорихме за това как трябва да има експерти на опозицията в комитетите по наблюдение по изпълнение на оперативните програми. Отговорите или самата опозиция, сама по себе си,

Аз получих от Вас едно писмо  отговори на трима министри, които дават отговори, които са толкова различни, а се позовават на едни и същи правила. Ето тук, ги нося тези отговори, защото тези отговори са абсолютен факт и доказателство за начина, по който работи българското  правителство и с Брюксел. Начинът, по който се дават разнопосочни сигнали по едни и същи директиви. Аз ще ги дам на министър-председателя, защото знам, че, за да носиш отговорност,  това е едната част на медала на монетата. На другата част е това, което ние трябва днес да си кажем с вас, защото седмица след доклада на Европейската комисия, надали някой тук в тази зала очаква този кабинет да си отиде и да падне. Но със сигурност падна друго – фалшивата илюзия, че обвиненията идват от българската опозиция. Ще посъветвам не само колегите, а и целият кабинет да изчете много добре и се надявам да бъдат преведени докладите на експертите по двете мониторингови мисии. Докладите на експертите, които са само на френски и на английски, дори в Министерството на правосъдието и в Министерството на вътрешните работи, защото тези доклади са основата на самия документ, който е така вече известен по някакъв начин Доклад на Комисията.

Година след членството си ние сме изправени пред въпроса, дали ако бяхме днес страна-кандидат щяхме да успеем критериите от Копенхаген да изпълним, а те а основно – „стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията и върховенството на закона”? До 1 януари 2007 г. положих всички усилия като председател на българската делегация в ЕНП България да стане равноправен член от 1 януари 2007 г. Полагах тези усилия във всички комисии, на всички заседания. И днес питате ли ме как гледам тези хора в очите? Как гледам Джефри ван Орден?  Как гледам Ханс Герт Пьотеринг? Как гледам хората, които са дали доверието си на България, които четат не само по медиите, но и в докладите до Европейския парламент и на Европейската комисия. Това, което виждате ли днес слушаме от вицепремиера Калфин, че било по някакъв начин, било голямото влияние на опозицията. Със сигурност опозицията няма това влияние, повярвайте ми, защото по начина, по който тя работи, това се вижда и в Брюксел. Но експертните доклади са изключително важни.

Днес трябва да убедите българските данъкоплатци, че е нормално да ни отрежат фондовете заради лоша администрация, некадърност на управлението и корупция и те трябва да плащат за това от джоба си, чрез пари от излишъка. Днес трябва да ни убедите, така както каза премиерът в Банско, че властта е учебен център и сега се научавате на гърба на хората. Твърде скъп курс ми се вижда на мен това!

Преди 3 години заявих в тази зала, че този кабинет е кабинет на търговската коалиция. Сега трябва да направите избор между баланса и интересите си на търговската коалиция, на партньорите и съдбата и начина на живот на българските граждани. Защото днес, заедно с всички парламентарни групи на мнозинството, заедно с целия ви кабинет ние имаме много важна задача. Ние имаме важна отговорност. А тя е отговорността да не би отново грешният избор българският гражданин да стане такъв, че да спре да вярва в демокрацията и да повери управлението на хора с мрачни погледи, водени от болшевишки глад и желание за мъст за следващите избори. И тази отговорност не може да бъде размита само в мнозинство или само в опозиция. Тази отговорност – отговорността за демокрацията е на всички нас!

 

Виж още: Кореспонденция между български министри относно изразено от г-жа Капон желание да бъдат канени представители на опозицията за участие в Комитетите по наблюдение на Оперативните програми и на Националната стратегическа референтна рамка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × 5 =