300 млн. лв. губи България годишно от занижени мита

Дата: 19 Юли 2011 Автор: Агенция КРОСС

0
222

Близо 300 млн. лв. губи България всяка година от занижени мита. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон на пресконференция, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Капон представи данни от китайски внос на синтетични тъкани и аксесоари за мобилни устройства, според които в България сутиени и детски дрехи се внасят на стойност 6 стотинки, а зарядни устройства за GSM-и – 10 ст. За какво са ни левчетата, попита Капон. По думите й нещата в митническата администрация явно куцат.

Стана ясно, че преоценките на Агенция „Митници“ действително са двойни, но по изчисления на ЕНП реалната стойност на вноса е близо 8 пъти по-голяма. Освен това, фактурите, по които работят митниците са абсолютно некоректни и предоставят единствено нереални и фалшиви данни за вносители. Мария Капон обърна внимание и на избора на новия шеф на Митница „Столична“ Стефан Златков, който в публикуваната информация за конкурса на сайта на агенцията дори не фигурира сред имената, които са допуснати до самия конкурс.

Председателят на ЕНП изрази своето съжаление заради сутрешните взривове пред офисите на РЗС и ДСБ и пожела успех на МВР, за да бъдат разкрити извършителите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 − 3 =